Yesterday so busy... Bila bz tu pepaham je le kan... No Entry le jawabnya... SO ni nak hapdet resipi yg dah dibuat 2 hari yg lepas le....Kuih2 tradisional ni sedap dimakan dan penyediaannya mudah saje...Kalau x silap org2 belah utara tanahair kite ni sebut kuih ni Bengkang...
Resipi Kuih Bingka Jagung
Bahan2nya
- 2 mug jagung (dikisar dgn 100ml air)
- 150 g tepung gandum
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1/2 cwn gula pasir
- 1 sudu besar tepung beras
- 300 ml santan pekat ( mug)
- 1/2 sudu teh garam
Cara2 membuatnya
- Campurkan kesemua bahan2 dan kacau sehingga tepung larut dan juga gula tu cair.
- Masukkan campuran tepung tersebut ke dalam loaf roti yg telah dibalut dasar dan tepinya dgn aluminium foil (nak bagi sng dibawa keluar dan x hangit bawahnya)
- Bakar adunan tadi pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit.
Resipi Bingka Ubi
Bahan-bahan
- 2 1/2 mug ubi kayu yg telah disagat
- 1/2 cawan tepung gandum
- 300ml santan pekat (1 mug)
- 3/4 cwn gula merah
- 1/4 cawan gula pasir
Cara2 Membuatnya
- Campurkan gula pasir dan gula merah ke dalam santan dalam satu bekas. Larutkan sehingga gula menjadi cair.
- Tapis larutan gula dan satan ke dalam bekas lain yang besar. (Ini kerana gula merah biasanya ad habuk2 dan berpasir)
- masukkan bahan2 lain ke dlm bekas besar tu dan gaul lagi.
- Sediakan loaf roti yg dibalut dgn aluminium foil (sama gak dgn atas.. xnak bagi hangit dan mudah dibawa kelaur... juga mudah nak basuh nanti.... Heheheh)
- Bakar adunan dgn suhu 190 darjah celcius selama 60~70 minit
wow sedap2 nyer...nak sikit leh?
ReplyDeletetadi ada beli ubi kayu kat kedai asean(frozen)...blh try...
ReplyDeleteK.Ina>> Kalau rajin cuba le ye...
ReplyDeleteSuzi>> Menjadi x resipi ni? :-)
Bila tengok je kuih ni perut terasa lapar hahaha,minta spotong,nak rasa.
ReplyDeleteBila tengok je kuih ni,perut terasa lapar.Minta sepotong ha ha ha.
ReplyDeleteminta spotong,lapar..hihihi
ReplyDeletemely>> hihihi... cian kat awak kan... amek la kuih ni... tradisonal kan :-)
ReplyDelete