Friday, June 20, 2014

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu

Assalamualaikum dan salam sejahtera... 
Hari ni bersiaran drpd lappy... Lama gilos lappy ni dok sesajer... dok lepak jek. Baru balik outstation dari Kuala Terengganu. Sambil keje dpt le gak jalan2 sket. Maklum je bila malam, ape pun x leh nak sopink sesangat. Tengok2 je dah le...  hehe

Pemandangan dari Bukit Besar, Kuala Terengganu
Kat mana bukit besar ni??? Perasan tak kalau kita dari Kota Bharu, Kelantan yang ada tulis Allah Peliharakan Terengganu. Yang atas tu kan ada menara Telekom ngan TNB. Naik atas tu la... dari jambatan Sultan Mahmud tu dah boleh nampak bukit ni kan... Jambatan tu adalah sebelah kiri gambar ni :)


Wall art painting
Jalan2 kat Kampung Cina lepas abes meeting, jumpa lorong2 yang dihiasi dengan lukisan2 cantik ni... Cantik sgt rasanya... dengan kerusi lama... berseni sungguh


Old Signboard


Old Postbox


Batik Terengganu
Kreatif kan... teruja bila lalu bawah kain2 batik ni... dorang jahit cantumkan... pastu wat cam atap gitu... rasanya xde fungsi lain. cuma utk bagi cecantik je pun... 


Beautiful Umbrella
Masih di lorong2 sekitar kampung cina... jumpa pulak lorong yang ada payung cecomel ni... hohoho... sgt cun la... cuma payung2 ni tidak la colorful like a rainbow pun... kalau campo warna ijau ke... konpem lg cun. Hehehee.... Kat mana kampung cina ni? Ermmm.. kalau kita lalu dpn pasar payang... kita amek jln lurus, jgn belok ke kiri... lurus je tu la kampung cina kat kuala terengganu tu... Jom jalan2 lagi

Friday, June 6, 2014

Sup Ceker


Menu buka arini... Sup ceker @ kaki ayam... Teringin nak mkn lembut2... Kunyah2... Gigih p cari smp 3 tempat. Memula p jusco. Xde. Huhu... Last p kedai dkt ngan rumah. Adeeee.... Hepi2... Tgh2 buka sembang kat group wassup... De sorang minah tu tya. Buang kuku x msk? Perghhh!!!! Soklan apekah itu??? Rasa cam skolahkan dia je. Tp ai skolahkan halus2 je la. Dia lak jenis bukan paham pun org dok perli. Muahahahaaaaa ... Lemau sgtttt. Vimvooo sgt. 

Tuesday, June 3, 2014

Sambal Sotong & Petai


Juadah berbuka puasa arini... Sambal sotong ngan petai. Aritu masa otw blk rmh. De org jual petai tepi jalan. Kali ni besar2 lak matanya. So rembat la. Minggu petai sedunia. Selang 2 hari msk petai. Smlm sambai ikan bilih. Arini sambai sutun lak. Hehehe...  Ade sambal laju sket mkn. Sbnrnya cari udang td kat kedai. Xde lak. Nyonya2 baba2 suka dgn sutun. Nak cepat ceritanya. Minyak pun xdan nak tos. Huhu... Layannnnn... 

Monday, June 2, 2014

Colorful of My Life


Tonite dinner... I'm a vegetarian today. Huhu... Lamanya x wat kemunculan. Ahjumma sgt busy. Huwaaaa... Tp masih terurus... Urusan cuti2 tetap ade juga. Tq fmly & kwn2 yg memahami. Utk tahun ni... Meh nak list yg dah p. 
Januari: Perlis & Kedah
Mac: Bukittinggi, Pahang
April: Jakarta-Bandung, Indonesia
Mei: Pulau Pangkor, Perak
Jun: Terengganu

Akan dtg punya list... Huhu
Julai: Ho Chi Minh City, Vietnam
Disember: Xian-Shanghai-Suzhou-Hangzhou, China

Hohohohho... Hingga jumpa lagi

Sunday, March 9, 2014

Pray For MH370


Please come back safely MH370 ��

Saturday, February 15, 2014

Cuti-Cuti Malaysia 2014


Alhamdulillah... Berkesempatan bercuti2 Malaysia ke Perlis dan Kedah seawal Januari lagi. Kali ni cover tempat2 kenangan zaman2 study kat UiTM Arau, Perlis dulu. Sempat pegi psr mlm Arau hari jumaat tu. Syoknyaaaa... Padi banyak yg menghijau lagi. Gambar kat atas ni, Masjid Zahir Alor Setar. 


Sawah padi dan Gunung Keriang. Pagi2 lalu kawasan ni. Syahdu gilosss... Masa pegi ni. Kat utara tanah air tgh sejuk berangin. Suhu mencecah 16 degree pagi ngan malam. Syokkk

Makan seafood kat Kuala Perlis... Jgn lupa. sedap & murah

Masuk border satttt... P wang kelian la. Hehe... Ape lagi. Masa utk membeli belah.  Kali ni xde aim ape sgt. Target nak abeskan RM100 je. Misi tercapai. Beli periuk kukus cap boya saiz 34cm dgn rega RM75. Ermmm... Pegi weekend. Abuk pun x leh kurang. Nyampah. Pastu beli paste tomyam RM10. Bawang kecik RM4. Tu sajerrr... Jimat cermat. Dlm byk2 benda knp beli periuk kukus? Sebab misi nak meniaga kek2 kukus le. Pe lagi. Hehe... 

Pastu... Bila balik dr wang kelian. Singgah Jitra jumpa tokwan ngan tok. Kenal depa berdua ni masa otw ke Bangkok by train drpd Butterworth tahun 2012 lepas. Depa baru balik umrah 2 hari sblm dtg jmp dia. 

Sebelum balik, kami p Kuala Kedah. Ape lagi yg best kat sini. Tgk bot yg banyak. Dan juga org jual ikan segar. 

Sekian cuti2 Malaysia setakat ni. Details akan cite kemudian. Hehe...

Thursday, January 16, 2014

Snow Cheese + Cotton Soft Japanese Cheesecake

Taraaaa... Akhirnya sampai seru. Buat je... Terus dpt sambutan. Order berpusu2 masyukkkk!!! Alhamdulillah... 

Mamam dulu... Yummy2... Feedback bagus drpd rakan2 cheezylicious... Hohoho... Tp hanya mampu amek order on weknd je. Delivery pun tak mampu nak wat. Self pick up jek. Biasa kalo ade keje kat KL, ade la kwn2 kat sana yg order. Yg sbnrnya cake ni campuran. Cotton soft japanese resipi alex goh dan juga snow cheese... Resipi cream cheese tu hasil godek2 memandai je.

Taraaaaa.... Ni la yg sbnrnya terjadi kat dapo. Skrg agak rajin gak la. Mood baking every week. Bila baking jek. Ade je order masyuk. Hepi2... Tq kawan2... Syukur alhamdulillah

Tuesday, January 14, 2014

Salam Maulidur Rasul

Hari ini 12 Rabiulawal 1435H bersamaan 14.01.2014... Salam Maulidur Rasul utk semua umat Islam... Hari memperingati kelahiran Rasullullah SAW. Banyakkan selawat... 

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Nabi salam atasmu
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Rasul, salam atasmu
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai kekasih, salam atasmu
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ Selawat Allah ke atasmu

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا Bulan purnama menyinari kita
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ Hilang segala cahaya
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا Indah menawan tak pernah dilihat
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ Wajah gembira sepanjang hayat

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ Kaulah matahari, kaulah bulan
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ Kaulah cahaya mengatasi cahaya
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي Kaulah rahsia hidup mulia
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ Kaulah menyuluhi jiwa

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد Wahai kekasihku, ya Muhammad
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ Wahai pendamping indah sejagat
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ Wahai Nabi dijulang dipuja
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ Wahai imam 2 kiblat

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد Bahagialah orang memandang wajahmu
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ Wahai penghulu keturunan mulia
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد Kolam airmu sejuk jernih
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ Kunjungi kami pada hari akhirat

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ Sepanjang malam unta berjalan
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ Tiada berhenti rindukanmu
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ Engkau dipayungi awan putih
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ Dan Malaikat sama berselawat

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى Allah mengetahui rahsia sulit
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ Dialah menyahut semua seruan
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا Wahai Tuhan Rahmatilah kami
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ Dengan segala amalan soleh

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد Selawat Allah ke atas Muhammad
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ Sebanyak baris kertas ditulis
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد Ahmad Muhammad petunjuk jalan
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ Empunya wajah berseri m
enawan

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْهِ Wahai Tuhan, selawat dan salam dan keberkatan atasnya
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Nabi salam atasmu
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Rasul, salam atasmu
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai kekasih, salam atasmu
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ Selawat Allah ke atasmu

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا Bulan purnama menyinari kita
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ Hilang segala cahaya
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا Indah menawan tak pernah dilihat
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ Wajah gembira sepanjang hayat

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ Kaulah matahari, kaulah bulan
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ Kaulah cahaya mengatasi cahaya
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي Kaulah rahsia hidup mulia
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ Kaulah menyuluhi jiwa

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد Wahai kekasihku, ya Muhammad
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ Wahai pendamping indah sejagat
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ Wahai Nabi dijulang dipuja
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ Wahai imam 2 kiblat

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد Bahagialah orang memandang wajahmu
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ Wahai penghulu keturunan mulia
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد Kolam airmu sejuk jernih
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ Kunjungi kami pada hari akhirat

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ Sepanjang malam unta berjalan
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ Tiada berhenti rindukanmu
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ Engkau dipayungi awan putih
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ Dan Malaikat sama berselawat

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى Allah mengetahui rahsia sulit
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ Dialah menyahut semua seruan
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا Wahai Tuhan Rahmatilah kami
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ Dengan segala amalan soleh

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد Selawat Allah ke atas Muhammad
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ Sebanyak baris kertas ditulis
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد Ahmad Muhammad petunjuk jalan
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ Empunya wajah berseri m
enawan

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْهِ Wahai Tuhan, selawat dan salam dan keberkatan atasnya
WAHAI RASULULLAH

Wahai Rasulullah,
Tika ini, jika engkau hadir bertamu,
Mungkin mengalir deras airmatamu,
Dek kesayuan mengenang umatmu,
Terlalu jauh dari Allah dan risalahmu,

Wahai Rasulullah,
Nafsu kini menjadi tuhan,
Harta dan pangkat menjadi sembahan,
Melalaikan segala arahan & janji ketuhanan,
Ibadah dirasa berat tidak tertahan,
Al Quran bukan lagi panduan kehidupan.

Wahai Rasulullah,
Kedamaian rumahtangga semakin hancur,
Sikap curang semakin subur,
Peranan ibubapa kian gugur,
Ketaatan anak-anak turut melebur,
‘Barah' di dalam keluarga menjadi parah,
Akibat solat yang tiada berarah,
Amat jauhlah keikhlasan ibadah

Wahai Rasulullah,
Kami tidak mahu lupai jasa & kesukaranmu,
Namun ramai mendustakan ajaranmu,
Harta kini lebih dicintai dari cintamu,
Cinta Allah & Rasul menjadi lafaz kaku,
Seperti khayalan yang nyata palsu,

Wahai Rasulullah,
Dosa kami ibarat lautan tidak berpenghujung,
Namun dirasa umpama lalat di hujung hidung,
Hinggapnya hanya sebentar,
Bila ditepis ia tidak lagi berkunjung...
Taubat kami kurang kekesalan,
Tiada penghayatan, tiada keinsafan
Hati kian berkarat, dipenuhi dosa tanpa Nur Tuhan,
Anehnya, kami masih merasa layak ke syurga idaman,

Wahai Rasulullah,
Aurat wanita tercemar kian,
Berbangga ditayang & dihias berlebihan,
Ditagih penghargaan dan kalam pujian,
Tidak dipeduli murka Tuhan,
Bapa & suami dayus suatu kebiasaan,
Cuaikan amanah ketua keluarga lantikan tuhan,

Wahai Rasulullah,
Bersamamu, kami merindui kehidupan,
Namun adakah diri ini punyai kelayakan,
Dibanding sahabat, tabien & solihin yang beriman,
Dimanakah tempat kami di sisi insan kesayangan Tuhan,
Dipohon syafaatmu duhai kekasih pilihan,
Wahai Rasulullah,

Belas Allah kami harapkan,
Moga , tatkala menjelang kematian,
Jiwa yang sejahtera dapat kami hamparkan.

(Dr Zaharuddin Abd Rahman)

Hayati dan sematkan di sanubari ��


My cuti2 baking project... Taraaaaa... Cotton Soft Japanese Cheesecake with Snow. Huhu... All about cheezyyyyy... Esok ai share the recipe utk rujukan masa depan :)

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...