Ini juga projek untuk sambutan Hari Ibu malam tadi. Kami sambut awal sket la kan... Dapat resipi ni kat salah satu blog I Follow :-) hehehe... sangat teruja ngan resipi-resipi yang dihasilkannya. Walaupun ade resipi2 yang Non-Halal kat situ kan. Tapi x pe... sebab kite leh tukar dengan bahan2 masakan yang halal... Y3K Recipes Pegi la sini... sebabnya memang la teruja tengok sume resipi dia... Hehehe :-)
on making crust tart
yeay.. ade macam2 warna
yg itam tu dah terlebih masak... ahaksss :D
ok... masukkan blueberry filling
Kat bawah ni resipi yang dah dialih bahasa ye...
Terima kasih Y3K Recipes :-)
@ Bahan2 untuk Tart Shell/Crust
@@Bahan A
- 120g butter
- 60g gula icing
- 1/2 sudu teh garam halus
- 1 biji telur kuning
- 1/2 biji telur putih
- sedikit perasa butter
@@@ Bahan B
- 260g tepung rendah protein
- 15g tepung kastard
- 2 sudu besar susu tepung (kira2 30g)
### Bahan2 untuk filling (ME buat separuh adunan je)
- 250g cream cheese
- 40g gula icing
- 10g butter
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh jus lemon
- 1/5 camca teh garam halus
- sedkit blueberry filling
Cara-cara membuatnya:-
- Campurkan bahan2 A untuk kelopak tart tersebut, kemudian masukkan bahan2 B pula. Hanya campurkan menggunakan tangan sahaja
- Ambil sedikit doh dan kemudian tekan dalam acuan tart. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
- Untuk filling/inti cream cheese tu, pukul kesemuanya sekali. Masukkan dalam tart shells tersebut, blueberry filling dan bakar lagi selama 10 minit pada darjah yg sama.
No comments:
Post a Comment