Sunday, May 16, 2010

Daging Salai & Perut + Buah Bacang Masak Lemak Cili Api

Sebelum cite benda2 makanan ni kan, nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik yang telah mendidik diri ini secara formal dan tidak formal juga. Kepada kedua2 ibu bapa, nenek atuk, pakcik makcik, adik beradik, guru2 di sekolah tadika, SK Lepar Utara 8 Pahang, SK Batu Berendam Melaka, SK Trolak Timur Perak, SM Trolak Perak, SM Teknik Ipoh Perak, Kolej Yayasan Alor Gajah, UiTM Arau Perlis, UTM Jalan Semarak KL & Skudai... Rakan2 blogger yg menjadi guru menimba berbagai2 ilmu, rakan2 yg bergelar cikgu di sekolah2 kerajaan dan swasta.... pergh... ramai ni... semua la... SELAMAT HARI GURU!!! Hari2 kite belajar sesuatu yang baru... Pembelajaran sepanjang hayat :-)

Zasss....
Panjangnya nama lauk ni
disebabkan musim buah bacang ni dah melanda negara kan
org2 kat rumah ni request mahu makan benda alah ni
kali ni salai daging + ngan pewut
1kg daging & 1/2 kg pewut lembu

4 biji buah bacang yg muda
masak layur sket
tetapi baunya harummm semerbak dapur
2 genggam cili padi kecil2 & 2 btg serai
Cik Manggis... sama kan lesung kite ni :-)
sila la pegi umah Cik Manggis kat Jom Borak Jom Makan
sedap2 sumenya makanan Cik Manggis
Siap disalai... biar sejuk dulu

hiris la daging tu sume :D

Daging Salai & Perut + Buah Bacang Masak Lemak Cili Api
masak dengan menggunakan 400ml pati santan pekat :-)

6 comments:

  1. salam Ila..memang mengecurkan air liur..memang sodap..memang meletup.

    ReplyDelete
  2. salam kak ina... melatup kan... hehehe

    ReplyDelete
  3. salam lia..camana makcik terlepas pandang lesung batu tu..beberapa kali keluar masuk rumah lia dok tengok resepi daging salai masak dgn buah bacang ni..nampak enak sekali..lesung tu sebijik cam makcik punya hehe terutama anaknya tu:...terima kasih lia sb iklankan blog makcik ni kihkih..pasni glemer lah makcik cam budak Ben Azahari tu:)

    ReplyDelete
  4. Cik>> salam... hehehe... lupa nak pandang lesung yek? Anak lesung tu sama kan cik? hehehe... Lia lupa nak bagitau kat dalam resipi ni, lia letak air hampir 900ml & biarkan sampai 1/2 baru masuk santan. hahaha... iklan glemer blog cik... best la.. lia skodeng resipi lopat tike cik tadi... boleh kan.. :-)

    ReplyDelete
  5. Lopat tike tu makanan makcik sejak kecik tau sebab mak makcik masa dulu2 ada warung kopi ..salah satu juadah istimewanya adalah lopat tike..sedap tau hehe..psstt..iklan gak ni hehe

    ReplyDelete
  6. Cik... Lia dah wak lopat tike tu... 1st time wak hok ijo tuh, pahit... hehehe... lebih kapur ghakkk... pah tu wak laingg... hehehe

    ReplyDelete

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...