Wednesday, September 2, 2009

Sambal Tumis Udang

Selepas sesi menjahit manik malam tadi... Mata ni terkebil2 lak pegi kopek kulit udang ni nak buat sambal tumis. Sebab buat sambal tumis, lauk2 masa berbuka tu dah abis... Hehehe... So My Lovely Mum cakap buat jek sambal tumis udang yg ade dlm stok tu..... Yg leh makan ni ME and adik jek.... Layannnnnnn kan ajek resipi sambal tumis ni yg mudah banget :-)

Sambal Tumis Udang
@@@ Bahan-Bahannya
  • 400 gram udang
  • 2 biji bawang besar
  • 2 senduk besar cili kisar
  • 1 sudu garam
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 2 sudu besar gula merah
  • 2 sudu besar sos housin
  • minyak masak 1 senduk

### Cara Membuatnya

  1. Bersihkan udang, buang kulit. Bawang besar tadi potong bulat2.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang sampai layu, masukkan pula cili kisar tadi dan tumis sampai garing.
  3. Masukkan garam, asam jawa dan sos housin.
  4. Masukkan pula udang yg telah siap dibersihkan
  5. Masak lagi sampai kering air udang dan tambah gula merah. Siap....

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...