Tuesday, September 8, 2009

Daging Masak Merah Madu

Masak ni sebagai juadah sampingan masa berbuka puasa 15 Ramadhan Sabtu lepas.... Disebabkan kat umah tu ramai x leh makan ayam... kena tukar menu jadik daging.... Leh tahan la gak rasa dia... 1st time beli rempah segera utk masak merah ni.... so kite buat ujikaji kkkkk..... proses masak sama mcm Ayam Masak Merah Madu


Daging Masak Merah Madu
@@@ Bahan-bahannya
  • 400 gram daging (beli yg lembut tau... nanti liat lak brp lama br leh makan ;D)
  • 2 biji bawang besar ~ dipotong bulat
  • Sepaket rempah segera Ayam Masak Merah (jenama Maggi)
  • 2 biji tomato ~ dipotong dadu
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar madu
  • sebiji lobak merah ~ dihiris besar
  • 50 ml susu cair
  • 1/4 cwn air
  • Cili padi utk hiasan
  • garam ujung rasa

%%% Cara memasaknya

  1. Hiris daging mengikut kesukaan masing2. Basuh bersih pastu goreng (bagi lembut). Angjkat dan asingkan.
  2. Pastu.... bancuh rempah segera tu dgn 1/2 cwn air... tumis sampai masak.
  3. Masukkan lobak merah dan air... Bagi sampai lobak tu lembut.
  4. Masukkan madu, susu cair dgn tomato.
  5. Bila kuah dah pekat, masukkan daging yg dah siap dogoreng tadi dgn bawang di potong bulat... Siap.... kejap jek dah boleh makan... :D

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...