Jom review resipi asam rebus lak... sedap dimakan, senang dimasak. Cuma masa penyediaan utk bersihkan sulur keladi tu je agak lama.
Bahan2:-
Sulur keladi 1kg (beli timbang sblm bersihkan kulit2nya)
Cili padi 10 biji
Cili merah besar 6 biji
Bunga kantan sekuntum
Bawang besar 1 biji
Ikan talang masin sekeping besar yg dipotong selebar 2 jari (dpt dlm 5 dah le)
Ikan bilis 15 ekor
Asam gelugor/keping 4 keping
Air
Cara2 memasaknya:-
1. Bersih kulit sulur keladi & celur smp masak. Toskan airnya. (Tips kat sini rebus dulu isi keladi pastu baru masukkan sulur baru masak sekata)
2. Kisar ikan bilis, bwg besar, cili besar & cili padi. Tuang dlm periuk & letak air, asam gelugor/keping, ikan masin serta bunga kantan yg dibelah 4. Biarkan mendidih & cilinya masak. (tips sket... ade juga yg suka letak daun kesum sekali)
3. Masukkan keladi yg telah ditos tadi. Biar sampai masak.
4. Siap...
~published by iPhone~
Ya Allah..sedapnyer...nape la pos lauk cenggini...buat akak teringin jer..lama betul tak makan..(sbb takde geng nk makan)...
ReplyDeleteHihihi... akak minat jugak ye? Org pun suka... kalau masa dok kat perak dulu makan ngan nasi ulam. Subhanallah... sedap bangat... Kalau akak xde geng, jom la dtg sini... geng dgn kami. Lauk ni kan kak... kami makan 3 beranak je tau. Lunch je dah abes sebab mlm dah xde sapah nak makan. Hehehe
Deletebestttt...suke
ReplyDeletemakan dgn ikan masin sedap nih
hihihi... memang best kan makan lauk simple2 gini. Kalau dapat sepat goreng masin import dari bagan datoh punya... walawehhh... leleh betul la :D
Deletesalam kenal zalia..tertarik saya dgn resepi ni sebab letak ikan masin...nanti nak cuba klau ada peluang.:)
ReplyDeleteSelamat berkenalan... letak ikan masin mmg best... :)
DeleteSedap ni sayur keladi. Tak pernah letak ikan masin.
ReplyDeleteHihihi... sedap, ce try... letak ikan sepat masin pun best tau
Deletesalam Zalia..
ReplyDeleteKite dah buat semalam tp tak letak ikan masin ..hehe..masak tumis jer..ni gara2 terliur tengok keladi kat sini laa..hee..tq2
http://sue-hasue.blogspot.com/2012/04/tumis-sulur-batang-keladi-cedapnyerr.html
salam sue
Deleteterliur keladi eik... best kan lauk2 kampung :)