Wednesday, April 18, 2012

Resipi Sulur Keladi Ikan Masin Asam Rebus

Jom review resipi asam rebus lak... sedap dimakan, senang dimasak. Cuma masa penyediaan utk bersihkan sulur keladi tu je agak lama.


Bahan2:-

Sulur keladi 1kg (beli timbang sblm bersihkan kulit2nya)
Cili padi 10 biji
Cili merah besar 6 biji
Bunga kantan sekuntum
Bawang besar 1 biji
Ikan talang masin sekeping besar yg dipotong selebar 2 jari (dpt dlm 5 dah le)
Ikan bilis 15 ekor
Asam gelugor/keping 4 keping
Air


Cara2 memasaknya:-
1. Bersih kulit sulur keladi & celur smp masak. Toskan airnya. (Tips kat sini rebus dulu isi keladi pastu baru masukkan sulur baru masak sekata)
2. Kisar ikan bilis, bwg besar, cili besar & cili padi. Tuang dlm periuk & letak air, asam gelugor/keping, ikan masin serta bunga kantan yg dibelah 4. Biarkan mendidih & cilinya masak. (tips sket... ade juga yg suka letak daun kesum sekali)
3. Masukkan keladi yg telah ditos tadi. Biar sampai masak.
4. Siap...

~published by iPhone~



Bahan2 penyediaannya...


Tips untuk cuci tangan lepas bersihkan sulur ni sebab getah2nya.
Cuci dengan air limau nipis, kemudian gosok dgn berus dawai cuci periuk.
konpem pastu tapak tangan & jari bersih...



Taraaa... Dah siap & boleh makan.
Masa penyediaan mula drpd bersih sulur smp leh mkn ni dlm 30-45 minit gak.

10 comments:

  1. Ya Allah..sedapnyer...nape la pos lauk cenggini...buat akak teringin jer..lama betul tak makan..(sbb takde geng nk makan)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... akak minat jugak ye? Org pun suka... kalau masa dok kat perak dulu makan ngan nasi ulam. Subhanallah... sedap bangat... Kalau akak xde geng, jom la dtg sini... geng dgn kami. Lauk ni kan kak... kami makan 3 beranak je tau. Lunch je dah abes sebab mlm dah xde sapah nak makan. Hehehe

      Delete
  2. bestttt...suke
    makan dgn ikan masin sedap nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... memang best kan makan lauk simple2 gini. Kalau dapat sepat goreng masin import dari bagan datoh punya... walawehhh... leleh betul la :D

      Delete
  3. salam kenal zalia..tertarik saya dgn resepi ni sebab letak ikan masin...nanti nak cuba klau ada peluang.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berkenalan... letak ikan masin mmg best... :)

      Delete
  4. Sedap ni sayur keladi. Tak pernah letak ikan masin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... sedap, ce try... letak ikan sepat masin pun best tau

      Delete
  5. salam Zalia..
    Kite dah buat semalam tp tak letak ikan masin ..hehe..masak tumis jer..ni gara2 terliur tengok keladi kat sini laa..hee..tq2

    http://sue-hasue.blogspot.com/2012/04/tumis-sulur-batang-keladi-cedapnyerr.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sue
      terliur keladi eik... best kan lauk2 kampung :)

      Delete

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...