Dah mkn tghr lom? Menu tghr yg nk dikongsi ialah Pari Kuah Lada. Jam 1:30pm jap lg, kena p kursus smp hr khamis ni. Kat rmh ade atuk, jd kena msk la. Mak ngan bp xde sbb p hosp pakar check mata. Ikan pari msk mcm ni paling terbaik dr Melaka. Kuah lada ni bahan2 mcm asam pedas cuma ada tambahan rempah2 & cara masaknya lain. Nti malam kite kongsi resipi ye. Skrg x dan...
Update::::
-Bahan2
Ikan pari 7 ketul (potong&bersih)
3 sudu kecil lada hitam
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis
1 biji buah keras
Cili kering 1 mangkuk besar
1 biji Bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
5 helai daun limau purut
3 batang serai
1 genggam asam jawa
Minyak utk tumis
Air
-cara2 masak
1. Sangai tanpa minyak cili kering yg dah gunting & cuci. Kisar
2. Sangai rempah2 lada hitam, ketumbar, jintan manis, buah keras. Kisar
3. Sangai bawang, serai, halia. Kisar
4. Tumis no 3, kemudian masukkan no 1. Goreng smp terbit minyak.
5. Masukkan air perahan asam jawa & air. Garam
6. Bila mendidih, boleh masuk daun limau purut & ikan
7. Boleh juga letak bendi & terung
~published by iPhone~
No comments:
Post a Comment