untuk n3 pagi ni... kite layan dulu pic ni k.... cantik x? ni kire cantik la utk org yg pakai kamera 1.3MP je (pakai hp le katakan... cian me kan)
This blog is a personal blog about writer's personal life. Any articles and photos may not be copied in any form.
Monday, May 18, 2009
Saturday, May 9, 2009
aPe-aPe Aje
Tadi... me pegi ke Telok Mas... sebuah pekan di Melaka ni... sebab pegi ke situ nak ambik kad pengenalan yang kawan me terbawak balik semalam.... alkisahnya.. me ni x brp igt mana satu jalan umah dia.. me pun tunggu je la dekat 7 Eleven kat pekan tu.... dalam pada menunggu tu.. me beralih le kat org jual ikan, sayur... ade org jual daging lembu gak... tapi dalam banyak2 kedai tu kan... me berkenan nak snap pic ni... hehehe.... taraaaaaaaaaaaaaaaaa
ni la yang me nampak kat bawah meja org jual daging lembu tu... kalau kat atas meja tu dah memang le.. bergantung peha2 lembu, daging2 dan sebagainya la... belum sempat me menikmati panorama bahagian atas meja.. me terpandang ni... hehehe.... my dad memang suka ni... dia sanggup beli TAPAK KAKI LEMBU ni.... org N9 buat masak lemak... kalau u all leh nampak yg kat dalam tapis tu mende???? setelah diamat-amati... yg dalam tapis tu adalah perut lembu yg belum dicuci/dibesihkan.... hehehe.... teringat lak senario masa Aidiladha satu tahu dulu... me dgn my dad bersihkan perut lembu... adeh la... susah betulll... baunya x menahan... tapi me LAYANZZZZZ.... ye la org tua kan.. ikut je le
yang ni lak panorama semasa kejadian la....kat atas meja tu... wakaka... manyak terpelanjattttt looooo.... hehehe... ade ke org beli SATU KEPALA LEMBU????? hehehehe.... terus le terberenti niat me nak beli tulang selangka dan juga daging tetel kat situ... cadang2nya nak buat sup tulang selangka dengan masak asam daging tetel... bukan sebab ape terberenti niat tu.. sebab me takut le tgk kepala lembu tu....
tapi kan.... satu je yang nak bagitau.... daging lembu ni memang betul2 fresh la... sebab semua bahagian seekor lembu ade... daripada kepala, perut, hati, jantung, kaki pun ade... hehehehe


tapi kan.... satu je yang nak bagitau.... daging lembu ni memang betul2 fresh la... sebab semua bahagian seekor lembu ade... daripada kepala, perut, hati, jantung, kaki pun ade... hehehehe
> tERbAnG LaGi <
Isyh... apesal tiba2 je klua pic aeroplane airasia ni? tu le tu... nak cite... tuan rumah ni xde mulai esok 10/5/2009 sampai le 17/5/2009.... pegi mana? tu le.. tuan rumah ke lumut untuk seminar. seminara pasal study le... bosen lak.... tapi ape nak dikatakan.... dah macam org nomad pun ade ni.... lepas tu.. me akan ke pulau helang... so.. catch later k...
Friday, May 8, 2009
bAnDuNg ciNCau+ CiNNamOn bReAd + vAniLLa teA
Gualah... kite share ape yg kite makan n minum yg menarik spjg minggu lepas.... seronok cite pasal makan2 ni kan... lepas tu.. lemak2 n kolestrol pun seronok membiak... hehehe... tgk la air bandung cincau ni... happening kan
ni air yg me minum lepas abis exam paper Transport Engineering.. happening kan.. cantik je.. yg menariknya air bandung ni me minum bukan kat cafe mahal. tapi cuma kat gerai DBKL... gerai tu kat Selera Semarak, Jalan Gurney... sebelah Mindef, Pulapol dan juga UTM.... pegi la minum sana... murah jek... air bandung cincau dgn kueh teow tom yam cuma RM4.30 je... murah kan...
yang ni me makan kat rumah jek.... cinnamon bread ni beli kat dominos pizza lepas tu vanilla tea tu pulak me buat... beli teh boh kat Cameron Highlands... best kan
Thursday, May 7, 2009
oRdEr kAiN....
Kawan2.... sape2 yg nak order kain pasang boleh la ye... email kepada me atau ym ke... ni adalah kain batik... tapi bukan yg sutera punya la... keterangan setiap satu seperti yg tertera di bawah ni ok... Harga yang tertera adalah tidak termasuk sekali dengan charge penghantaran...
Warna : Ungu
Status : Available/Masih ada
Warna : Coklat
Status : Available
Warna : Biru
Status : Available
Warna : Coklat Muda
Status : Available
Wednesday, May 6, 2009
mEE puLAk La...
Sekarang ni nak cite pasal mee pulak la... spjg minggu lepas punya menu... hualah...
kite cite bahan-bahan basic je la nak makan utk sorang ye
- 150 g kueh teow
- 4 keping hirisan sotong besar
- 10 ekor udang kapas(udang kecil)
- sebiji bwg besar
- seulas bwg putih
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu sos cili
- 1 sudu sos tomato
- 2 keping vege fish cake
- 1 sudu kicap manis
- segenggam taugeh (ikut suka)
- 2 pokok daun bawang (me kurang suka kucai... ganti dgn ni le :-D)
- garam secukup rasa
- cili merah utk hiasan dan tambah pedas lagi
adeh.... utk bahan2 yg ni pulak... banyak la... kalau ade masa nanti me cite dalam entry yg lain ye... rasa sup dia sedap.. menggunakan daging lembu sebagai bahan asas.. so ade manis2 daging dan sayur la... boleh makan dgn sambal kicap atau cili jeruk :-) rasa dan bau bawang putih yg sedang2 jek... wangi
kite cite bahan2 je la ye... cara masak... x kan x tau kot.. hehehe.. tapi me cite gak la sket ye... bila dah tumis bwg2 n cili tu. lepas tu baru masuk udang dan lobak dan juga batang sawi. bila dah sedang elok je, masukkan telur yg sebiji tu... bagi masak lepas tu perasa kari dan daun sawi lepas tu mee yg dah siap rendam. x yah masuk garam sebab dah masin.
- sebungkus mee segera (jenama Maggi perasa kari) direndam bagi kembang
- 5 ekor udang besar (sebab me luv it.... hehehe)
- sebiji bwg besar
- seulas bwg putih
- 3 biji cili padi
- 5 keping lobak merah (dipotong bulat)
- 2 pokok sawi bunga (dipotong)
- sebiji telur
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan kicap manis
sOtOng goREng tEpuNg
sotong pulak ke? hehehe... masa me pegi membeli barang hari tu... nampak sotong ni.. besar le.. teringin nak makan sotong goreng tepung. so ambik je le kan... tgk tu... teruja jek.. hehehe
sotong yang telah digoreng... tunggu masa je untuk di NGAAPPP... resipi ke? pegi la sini ye....

AsaM pEdAs IkAn pARi
weeeeeeehhhhhhhhhaaaaa.... resipi lagi kan... tu le mcm terajin le pulak.. tapi ni le aktiviti bile study week. me suka pegi econsave kat rumah kakak tu dan juga berbelanja barang2 basah. lepas tu... ade org yg tlg menghabiskan makanan... lagi le hepi kan... so me pun dah letak entry ni dalam ni .. check la ye.. kalau x tgk sana... me copy masuk sini je... cuba... jgn x cuba
1/2 kg ikan pari
6 biji bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
2 batang serai (dipecah2kan)
belacan sebesar duit 50 sen
2 helai daun limau purut
cili kering (bila kite blend dlm blender tu dia jadi 500 ml)
*** rempah yang perlu disangrai
1. 1 sudu makan ketumbar
2. 1 sudu makan jintan manis
3. 1 sudu makan lada hitam
### aksesori tambahan
2 biji buah tomato
5 batang bendi
asam jawa segenggam (dicampur dgn air menjadi 1 liter)
garam secukup rasa
Cara-cara
Basuh bersih ikan dengan limau kasturi. sediakan bahan2 tumbuk.
panaskan secawan minyak masak. tumis bahan tumbuk seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan. bila dah garing masukkan cili yg telah dkisar tadi.
setelah pecah minyak, boleh la masukkan daun limau purut dan juga ikan pari yg telah dibersihkan. masukkan juga rempah2 yg telah disangrai dan juga ditumbuk tu.
setelah ikan separuh masak, masukkan pula air asam jawa.
biarkan mendidih untuk beberapa ketika. dan boleh lah ditambah dengan lain-lain aksesori tu. tomato dan bendi. jgn lupa masukkan garam dan rasa la kemasinan dan kemasaman kuah tu tadi.
Bahan-Bahannya (boleh makan sekeluarga ni 6 org)
1/2 kg ikan pari
6 biji bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
2 batang serai (dipecah2kan)
belacan sebesar duit 50 sen
2 helai daun limau purut
cili kering (bila kite blend dlm blender tu dia jadi 500 ml)
*** rempah yang perlu disangrai
1. 1 sudu makan ketumbar
2. 1 sudu makan jintan manis
3. 1 sudu makan lada hitam
### aksesori tambahan
2 biji buah tomato
5 batang bendi
asam jawa segenggam (dicampur dgn air menjadi 1 liter)
garam secukup rasa
Cara-cara
panaskan secawan minyak masak. tumis bahan tumbuk seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan. bila dah garing masukkan cili yg telah dkisar tadi.
setelah pecah minyak, boleh la masukkan daun limau purut dan juga ikan pari yg telah dibersihkan. masukkan juga rempah2 yg telah disangrai dan juga ditumbuk tu.
setelah ikan separuh masak, masukkan pula air asam jawa.
biarkan mendidih untuk beberapa ketika. dan boleh lah ditambah dengan lain-lain aksesori tu. tomato dan bendi. jgn lupa masukkan garam dan rasa la kemasinan dan kemasaman kuah tu tadi.
Subscribe to:
Comments (Atom)