Saturday, November 19, 2011

Nasi Dagang

Alhamdulillah... Dapat makan nasi dagang beras merah ni walaupun masih demam, batuk, selsema, ulser & tonsil. Huhuhu... Byk pakej kali ni. Sekarang ni senang sikit nak makan nasi beras merah ni, x yah dah tunggu ada kawan balik Kelantan ke sebabnya kat pasar besar sini ada makcik tu jual. Cumanya harga mahal sikit ye. 1kg beras ni harganya RM10. Masak nasi dagang ni senang je. Lagi pulak dgn kemudahan pengukus elektrik skrg kan. Ini pun masak dlm kukus periuk nasi elektrik. Lauknya cuma acar rampai ni serta gulai ikan aye/tongkol.

Tips untuk dapat makan dlm masa 1 jam ialah:-
1. Rendam siap2 beras ni sblm tdo mlm tu. (Biasa tdo jam 12)
2. Lepas subuh sblm nak p pasar tu, mayang dulu bawang merah kecil, bawang putih, halia. Kluakan siap2 rempah ikan & halba. Kukus nasi beras merah, pastu leh p pasar.
3. Balik dari pasar, siang ikan... Buang perut bagai & kerat2 pastu rebus dgn asam gelugoq/keping.
4. Perah santan, letak garam, bawang, halia, halba, gula. Gaul dgn nasi yg dah kukus. Pastu kukus sekali lagi.
5. Tumis bahan2 utk gulai ikan serta rempah. Masuk santan biar api kecil.
6. Sediakan bahan acar rampai. Kali ni mayang bawang besar & cili besar, hiris panjang buang biji timun & lobak merah, nenas buang mata & hiris. Perasakan dgn garam & gula. Ada yg suka letak cuka. Letak dlm peti ais utk peram seketika.
7. Bila santan dah pecah minyak, boleh masuk ikan & air rebusan tadi. Biar perlahan sampai rempah kembang. Masuk la ape yg suka. Tadi kami letak cili besar hijau, bendi, cili padi sebiji2. Perasa garam, gula, asam. Letak gula melaka/nisan.
8. SIAP!!!

~published by iPhone~

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...