Sunday, December 22, 2013

Resepi Yong Tau Fu

Menu org x sihat.. Demam sbnrnya ni :( . Pembuka selera. Yong tau fu... Semalam nya version, dgn kuah tomyam udang. Rasa2nya skrg ni, mmg jrg mkn tomyum kat kedai sejak balik dari siam tahun lps. Lgpun penyediaannya mudah. Cuma agak byk bahan digunakan tp sikit2 penggunaannya. Kuah tomyam senang je kan. Kalo nk mkn utk sorang. Didihkan air dlm 500ml, ketuk serai sebatang, ketuk lengkuas seinci, daun limau purut 3-4 helai, paste tomyam, udang 5-6 ekor, cili padi 4-5 biji, sesudu sos sotong, air limau nipis drpd sebiji sedang. Xyah boh garam sbb sos tu dah masin. Pastu boh je la segala mcm tauhu yg kite nak makan. Bawang besar 1/4 biji. 

Yang ni pulak mkn utk bfast... Dgn kuah sup. sebab udang je yg senang masak. Maka nya sup pun... Sup udang. Simple sup jek. Tumis bwg kecik sebiji ngan bwg putih 2 ulas. Pastu serbuk rempah sup 1 sudu kecil. Masuk udang 5-6 ekor. Tuang air 500ml... Biar didih... Masuk sos tiram 1 sudu besar (pun x letak garam dah sbb sup rasa manis2 udang & masin sos. Pastu tauhu ikan tu sndr ade yg dah masin2 kan..) pas dah didih. Boh je segala mcm tauhu yg ade & suka. Tabur daun sup. taraaa... Menu 15 minit siap masak :) 

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...