Ada yang mengejanya sebagai SATE... ada juga SATAY... bagaimanapun rupa parasnya hampir sama walau siapa juga yang membuatnya. Cuma yang membezakannya ialah rasa setiap satu sate tersebut. Kali ini kita akan berkongsi resipi sate yang mudah & senang. Penyediaannya agak mudah, cuma proses pembakaran bagi yang amatur ni kan, harus meleleh air mata dulu barulah boleh mula membakar. Hahaha.... seperti juga kebanyakan jenis BBQ yang lain, sate juga enak jika dibakar menggunakan arang. Penyediaannya juga lebih enak jika dilakukan pemerapan selama semalaman. Jom tengok!!!
Bahan-bahan:-
- 1kg daging lembu/ayam
- 5 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup (2 sudu besar serbuk kunyit)
- 1 biji bawang besar
- 1/3 cawan ketumbar biji
- 1/3 cawan jintan manis
- 3 sudu besar kicap manis
- gula merah secukup rasa
- garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:-
- Sangai ketumbar & jintan manis (masak dalam kuali tanpa guna minyak).
- Hiris lengkuas, serai, kunyit & bawang besar. Kemudian kisar sekali dengan ketumbar & jintan manis yang telah disangai.
- Campur bahan2 lain ke dalam satu bekas besar.
- Daging seeloknya dipotong nipis dan memanjang.
- Perap Daging bersama bahan2 rempah yang telah dikisar tadi.
- Simpan didalam peti sejuk semalaman.
- Cucuk daging menggunakan lidi buluh sebanyak 3 hingga 4 keping.
- Bolehlah dibakar dengan menggunakan arang.
(Tips:- Sate lebih enak jika daging bercampur dengan lemak sedikit. Untuk daging ayam, lembu ataupun kambing... pasti enak... selamat mencuba)
No comments:
Post a Comment