

- 1kg daging lembu/ayam
- 5 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup (2 sudu besar serbuk kunyit)
- 1 biji bawang besar
- 1/3 cawan ketumbar biji
- 1/3 cawan jintan manis
- 3 sudu besar kicap manis
- gula merah secukup rasa
- garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:-
- Sangai ketumbar & jintan manis (masak dalam kuali tanpa guna minyak).
- Hiris lengkuas, serai, kunyit & bawang besar. Kemudian kisar sekali dengan ketumbar & jintan manis yang telah disangai.
- Campur bahan2 lain ke dalam satu bekas besar.
- Daging seeloknya dipotong nipis dan memanjang.
- Perap Daging bersama bahan2 rempah yang telah dikisar tadi.
- Simpan didalam peti sejuk semalaman.
- Cucuk daging menggunakan lidi buluh sebanyak 3 hingga 4 keping.
- Bolehlah dibakar dengan menggunakan arang.
(Tips:- Sate lebih enak jika daging bercampur dengan lemak sedikit. Untuk daging ayam, lembu ataupun kambing... pasti enak... selamat mencuba)
No comments:
Post a Comment