Friday, April 10, 2009

emErGency LeAve

Semalam tuan rumah ni cuti... sebab nak siapkan tesis dia... tapi x jugak siap2... mcm nak terkeluar biji mata buat resaerch ni... almaklumlah tuan rumah ni bekerja dan masih belajar lagik... agak sukar la nak menghadapi benda alah ni... due date for chapter 1-3 hari ahad ni... tapi mee baru jek masuk chapter2...wahahaha.... sedih betul la... kenapa la dekan luluskan tajuk structure for my tesis.
cDia pula since Saturday buat hal.. x pick up phone.. sometimes je ade sms... but yesterday morning ade call kejap... me ni dah la kelam kabutsss nak siapkan keje2 skuulll..... pening la
tgk tu.. ape yg me makan masa cuti2 emergency tu.....

Big Breakfast.... hahaha... tgk la my plate for bfast... mcm2 ada.....beef mince petite + potato + carrot + baked bean + tomato + sweet corn... wahaha... x abis pun... makan 2 org dgn my sister. masa penyediaan ade la i5 minit... potato ngan carrot masuk dlm oven, sweet corn steam jap, beef mince petite tu dah buat siap2 (mmg buat banyak2 n simpan dalam freezer... bila nak makan senang... ambik n preheat jek in oven)... hehehe



pastu... me bangun tdos... makan lunch la pulak... my mum msk pindang ikan parang + sambal sotong... best la sotong tu sebab masih putih lagik... segar jek. sayur pulak petola goreng. me cuma masak petola ni jek... hehehe.... punya la malas kan....


ni la rupa petola goreng yg baru jek diangkat dr dlm kuali.... hualah... ade ke org nak resipi ni? tapi ade gak kan... x pe la kat bawah ni nanti me bagi eik...
Resipi Petola Goreng
2 biji petola muda
10 ekor ikan bilis
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
setangkai cili kering (diptong2)
1 1/2 cawan air masak
10gm suun (direndam)
Cara-Cara Memasak:-
1. Pilih petola yang muda dan besarnya mcm lengan budak2... Buang kulit, cuci bersih dan potong secara membulat. Kat rumah ni leh pilih2 nak makan petola yg mcm mana sebabnya pegi ambik kat belakang umah jek. hehehe
2. Tumis bawang merah + bawang putih + ikan bilis + cili kering. (akan mengeluarkan bau yg harum)
3. Masukkan petola yg telah dibersih dan dipotong tadi.
4. Masukkan air dan suun yang telah direndam. Kacau balikkan sehingga petola lembut dan air yang tinggal menjadi 1/2 drpd asal.
5. Siap untuk dihidangkan....
Wahaha.... kepada sape2 yg terliur tgk kesegaran sayur2an yg me makan ni kan... sila2 la berkunjung ke rumah untuk memetik sendiri ye...

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...