Alhamdulillah.... Syukur ke hadratNYA... dapat membuat dan menikmati kek ni bersama keluarga dan kawan2... :D... Lama sungguh x buat kek... semalam terasa2 nak makan cheese cake... pegi Giant x jumpa sekut Oreo, pegi Tesco pun x de jugak... yg ade filling dia coklat... huhuhu... daku mencari yg filling vanilla... Akhirnya... rembat le sekut Munchy's ni...huhuhu...Dalam pada nak makan kek ni... punya la malas nak membakar... ape lagi.. kite main chilled2 kan je le... hihihi....
Buat kek chilled ni kejap je kan... x sampai sejam dah siap bersih2 semua... simpan jek dlm peti semalaman... Elok je nak capai barang buat kek ni.. Kawan yg keje kat Bernama tu call cakap nak mai jumpa...dia sekarang tgh outstation sempena LTDL 2010 ni... malam tadi dia kat PD... kalau betul memandu.. sejam dah sampai.... so sempat le buat ni....Tunggu punya tunggu... 2 jam baru sampai.. aje hampeh tau...siap dia sesat2 lagik... huhuhu
Pagi tadi nak p service keta kat Hyundai Car Service Centre... sempat potong ni utk kawan2 kat bengkel tu... Farra... hopefully suke ngan kek ni ye... :-)
Bahan-bahanBuat kek chilled ni kejap je kan... x sampai sejam dah siap bersih2 semua... simpan jek dlm peti semalaman... Elok je nak capai barang buat kek ni.. Kawan yg keje kat Bernama tu call cakap nak mai jumpa...dia sekarang tgh outstation sempena LTDL 2010 ni... malam tadi dia kat PD... kalau betul memandu.. sejam dah sampai.... so sempat le buat ni....Tunggu punya tunggu... 2 jam baru sampai.. aje hampeh tau...siap dia sesat2 lagik... huhuhu
Pagi tadi nak p service keta kat Hyundai Car Service Centre... sempat potong ni utk kawan2 kat bengkel tu... Farra... hopefully suke ngan kek ni ye... :-)
8 keping biskut Munchy's (buang filling dia)
4 keping biskut Digestive
1/2 cwn butter
500 g cream cheese
3 keping biskut Munchy's (patah2 jadi kecil)
2 tbs lemon juice
300 g condensed milk
3 tbs gelatine
1/2 cup air panas
Cara-cara
1. Biskut2 tu kisar halus, pastu gaul dgn butter. padatkan dalam based acuan tu. simpan dalam peti sejuk 10 minit.
2. bancuh gelatin dgn air panas. betul2 bancuh supaya x berketul2
3. pukul cream cheese sampai kembang. Bila dah kembang, masukkan susu, lemon juice, dan bancuhan gelatin dan juga biskut yg dah dipatah2kan tu. Tuang dalam acuan.
4. Buat malam sng... sebab bila siang tu dah leh makan... hehehe... sedap!!!
bestnya lia!!!!!!nak sikit.Cm suka sngat cis kek ni
ReplyDeleteciskek...cistat...memang sedap! nak sepotong!
ReplyDeleteCM & Kak Ita>> mai le kak... ade separuh lagi kek ni dlm esbok :D
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete