Wednesday, March 10, 2010

Baru 3 Hari.....

Baru 3 hari x makan mee sudah rindu.... x makan nasi x pe pun... tapi kalau x makan mee mcm something lost jek... lagipun masak mee senang je kan... semua ade dlm tu.. dah x yah masak asing2 lauk2 pauknya...dalam tu ade daging, sayur...huhuhuhu.... Hari tu Nora nak resipi cmne masak Mee Hailam...Okes Nora... As Per request yek.. pasni x de utang dah :-)


Bahan2
  • Daging batang pinang 200 gram (beli kat Giant je... yg Aussie beef tu RM22.90/kg)
  • 5 ulas bawang putih (tumbuk pecah2)
  • minyak utk menumis
  • sebiji tomato dipotong
  • sekeping tahu ikan
  • 3 pokok sayur sawi
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar kicap
  • 2 1/2 sudu gula
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan air)
  • 3 cawan air
  • 1/2 bungkus mee (250 gram) ~ celur
  • cili jeruk
Cara-cara masak

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, masukkan daging yg dihiris. Lepas tu biar sampai empuk. Biasanya kalau pakai daging ni, cepat je empuk. Kalau lum empuk letak air sket lagi.
  2. Masukkan semua jenis sos, kicap dan juga air. Biar menggelegak dulu, lepas tu leh masuk batang sawi dgn tauhu ikan. Masukkan gula ngan garam. Bila dah masak, leh masukkan daun sawi, tomato dgn bancuhan tepung jagung.
  3. Celurkan mee dan bilas ngan air.
  4. Hidangkan panas2 bersama kuah tadi.. Leh makan ngan cili jeruk. Siap :-)

4 comments:

  1. salam lia..sedap hirup kuah tu..siap dgn cili jeruk tu..sedapp

    ReplyDelete
  2. akak pun lama gak tak mkn mee hailam. mcm kepingin pulak tengok mee hailam lia.

    ReplyDelete
  3. CM>> huhuhu.... makan mee hailam ngan cili jeruk baru best kan :-)

    Kak Ain>> hehehe... jom le buat kak ain... sedap

    Evi>> huhuhu... lapar ye... cian dia

    ReplyDelete

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...