Thursday, January 7, 2010

Puding Belang ~ Resipi Kak Junjs MYR

Atas permintaan kawan2 yang selalu skodeng2 kat Facebook tu kan... Ni nak minta izin dari tuan punya resipi nak copy & paste masuk ke dalam blog ni ye... Thumbs up to Kak Jun yang sgt glam itewww... :D... resipi ni dah selalu sgt buat sebab memang marvelous... cuma Lia ada menderhaka sket la... mintak ampun yek tuan resipi :-) buat pun senang... 1/2 jam jek dah siap... TQ Kak Jun ye... Resipi ambik kat MYR... TQ yek :-)
Buat puding ni sebab nak bawak ke kenduri bacaan Yassin & doa selamat Pak Long & Mak Long yang telah kembali daripada mengerjakan haji baru-baru ini...

Puding Belang

Bahan-bahan ( 1 acuan sederhana )

  • 10gm serbuk agar2
  • 200gm gula
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu besar butter
  • 3 sudu besar tepung jagung (lia pakai tepung kastard)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sedikit air panas (jun guna coklat emulco)
  • sedikit pewarna kuning (lia x letak sebab dah pakai tepung kastard)

Cara-cara

  1. Masak agar2 dengan air dan gula hingga hancur.
  2. Telur dipukul, masukkan tepung jagung dan susu cair. pukul sebati. tuangkan kedalam agar2 tadi.
  3. Masukkan butter. mendidih, tutup api. bahagi kepada dua.
  4. Satu bghn dicampur pewarna kuning dan satu lagi dicampur koko.
  5. Tuang sesenduk warna kuning, sejukkan sekejap, tuang pula warna coklat dibahagian tengah sedikit..ulang hingga habis.
  6. Sejukkan dan hidangkan.

3 comments:

  1. Wah...rajin Lia ni....Syukurlah Pak Long & Mak Long nya dah selamat kembali ke Tanah air ya!!

    ReplyDelete
  2. Kak watie>> syukur alhamdulillah dorang dah selamat sampai minggu lepas... x de rajin nya... M besau ni kak :D

    ReplyDelete
  3. Puding Belang nie mmg sedap! esok ada birthday party kwn, kak ina nk buat.. hopefully jadik. Last time buat, tak bape belang2 sgt.Camne nk buat jadi belang2 tuh? ce citer sikit. ;)

    ReplyDelete

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...