Thursday, January 31, 2013

Ungu Lavender Baju Pengantin

Alhamdulillah... siap dah baju pengantin ni... Tahniah kpd Miza kat Temerloh, Pahang dgn pasangannya tatau nama (yg sebenarnya tak penah amek tau & tya nama tunang dia... :P) Untuk kisah lebih lanjut & juga gambar2 lagi, jom klik blog satu lagi MyArts-Zalia 


Bercuti ke Jogja ~ Pantai Parangtritis, Yogyakarta

Pantai Parangtritis ni letaknya di Desa Parangtritis, wilayah Bantul ke arah selatan lebih kurang 30km drpd kraton Jogja (bandar Yogyakrta). Kalau penduduk setempat, mcm2 ritual (aktiviti khurafat) yang masih mereka jalankan di sini. Mcm2 kepercayaan mereka ni...  Kalau ada yg masih ingat masa sebelum Gunung Merapi meletus pada Oktober, 2010 dulu... mereka ade menjalankan ritual bagi laut cool down kan gunung la... ape la. Kite tinggalkan aktiviti mereka yg begitu2 tu... 

Pantai Parangtritis ni memang terkenal dengan scenery sunset... Ramai yang dtg menikmati matahari terbenam sambil membuat pelbagai aktiviti. Walaupun ada larangan supaya tidak mandi di laut ini, masih terdapat juga segelintir pengujung yg berbuat demikian. Ombak kat sini besar, yg pandai berenang pun boleh ditelan ombak. Ada berani? Antara aktiviti normal yg dorang buat kat sini ialah berkuda (ada tempat2 yg bau BUSUK sebab kuda ni sesuka hati je melepas kecik besar), lepak2 makan jagung bako, minum air kelapa, main ATV, main pasir (walaupun pasirnya xde la bersih sangat), main kejar2 & main bola sepak pun ade gak.


Sunset at Pantai Parangtritis, Yogyakarta, Indonesia


25.04.2012
we was here!


nampak syok jek minah ni ke hulu ke hilir dpn kami naik kuda ni


penjual air kelapa... 
dan pengunjung yang melakukan pelbagai aktiviti


makcik jual jagung bako...
kami duduk santai2 depan dia atas tikar sementara tunggu jagung siap bako
ade 2 perisa, manis & pedas


Antara kuih muih tradisional yg dijual... 
yg kuning tu mcm popia kat sini
yg bungkus dlm daun pisang tu... nasi+cendawan+ikan bilis (tatau mende kuih ni)
yg putih2 tu mcm pau... inti ape tatau

Wednesday, January 30, 2013

Bercuti ke Jogja ~ Candi Prambanan Yogyakarta

Candi Prambanan yang letaknya di desa Prambanan dalam wilayah Sleman dgn jarak 20km drpd Yogyakarta merupakan candi Hindu yang terbesar di Indonesia. Nama lain bagi candi ni ialah Candi Rara Jonggrang. Candi ini juga tersenarai sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO...
 

Kalau ikut cite2 sejarah kat situ, cmne candi ni dibina... Ade sorang lelaki nama Bandung Bondowoso yang suka kat sorang gadis nama Roro Jonggrang (bukan Jongang hokayyy!! kikikiki...) Pegi la dia ngorat2, pastu si Jonggrang ni bagi la syarat suh buatkan dia candi dgn jumlah sebanyak 1000 arca pelbagai karektor dalam tempoh semalaman. (aje giler cite ni.. mcm mitos betul... brp ratus ribu pulak pekerja dia nak guna? udahlah batu2 besar berat... tak mungkin dia dpt siap dlm tempoh semalaman...) Yang sbnrnya, si Jonggrang ni bukan la suka pun kat Bandung Bondowoso ni. Masa bilangan ke 999 arca dibina, dia pun minta tolong org2 kampung tumbuk padi seolah2 mcm dah siang la. Maka berkokok la ayam2 jantan sekalian kampung, igtkan suasan dah pagi/siang. Kecewalah si Bandung Bondowoso (bukan es sirap bandung cincau ke hokay!!)... Kecewa punya pasal dan rasa sgt tertipu dengan helah si Jonggrang maka Bondowoso pun membina arca ke 1000 tu berupa paras si Jonggrong sbg usaha mengutuk tindakan Jonggrong. (kikikiki... kesian ko Jonggrang... tu la, sape suh menipu)
Kalau nak tau kisah2 lebih terperinci... pegi jek kat WIKI ni...ataupun boleh jugak pegi kat blog Wisata Jawa ni :)

Sikit INFO:
Waktu Operasi : 9.00am-5.00pm (setiap hari)
Tiket : IDR8,000 untuk pelancong tempatan
          USD10 untuk pelancong asing (kalau duit kite tu lebih kurang RM30++ la kan)
(mahal betul... jauh beza tiket pelancong tmptn dgn asing... depa byr x smp RM3... kite seploh kali ganda... haisyhhh... beza mmg berbeza...)

ini adalah salah satu view yang cantik dari kejauhan candi tersebut
kelilingnya terdapat taman2
cuma pokoknya tidak berapa besar
panas banget dong



Masa beli tiket, dia bagi welcome drink
kami minum kopi ni jek
terubat sket kekosongan perut
Lepas minum nak p toilet dulu...
jgn lupa pegi toilet kat sini, bersih betul




Welcome to The Prambanan Park





Ni view 1st yg kite akan jumpa sblm lalu kat laluan masuk
ada 1 candi besar & dikelilingi oleh 4 candi kecik sket



Dirasmikan oleh???
sila baca sendiri kalau nampak le... :P



Ni antara arca yang ade kat sini... cite pasal Ramayana pun ade dlm ni
secara logik akalnya, mustahil dorang leh ukir batu2 ni dalam masa satu hari
mcm x percaya kan mitos tu :P



Ini juga sebahagian lagi, antara laluan yg kami explore sket2



Nampak x runtuhan blok2 batu tu? Kesan gempa bumi yang kuat pada 26hb. Mei 2006
di Yogyakarta, kebanyakan blok2 batu ni jatuh. 
Ni sebahagian daripada kawasan candi Prambanan
Mereka dalam usaha untuk membaikpulih semula kawasan ini


Jangan lupa bawak payung kalau pegi tempat2 mcm ni,
panas banget dong... Pak Totok bagi pinjam payung pelangi ni
masa dia suh bawak tu, mcm malas jekkk
skali tu... mmg berguna kotttt... hahaha
TQ la kat pak supir



Muzium Prambanan
Jangan lupa pegi ke muzium prambanan untuk tau lebih lanjut pasal candi ni
disebabkan aktiviti kami kat sana mcm free & easy
Pak Totok takde bagi limit brp jam dok dlm ni
Kami jugak x gunakan khidmat tour guide 
(boleh dptkan khidmat depa kat kaunter ticketing)
brp kena bayo tu tak tau la 
motif x guna tour guide???
Bukan nak belajar sejarah pun... lagi pulak, bukan ingat pun nanti ape dia cite




Perut dah lapar, masa untuk makan
kami makan kat dlm Prambanan Park ni jugak
Ni set ape tatau... makan share2 jek ngan Pija
makanan orang jawa, kering2 je gitu... sate dia sedap :)



Minum air ni... Aiskrim Soda Fanta
ni la 1st time minum yang rasanya mcm air paip letak gas
muahahahaha... xde rasa soda pun... udah lah x manis
Hape punya air pun tatau... belasah jek la...
dah le kepanasan berjalan dlm park tu berjam2... :P



Pintu masuk dengan pintu keluar tak sama tau
Barangkali dorang tanak sesak2, dan juga nak bagi peluang peniaga jual hasil mereka
Sampai kat sini, kami tak beli ape2 pun...
just lalu2 & tengok2 jek
Peniaga kat sini x ekstrem dgn pelancong sgt... biasa2 je
just panggil2 gitu jek
kisah peniaga ekstrem ni, nanti kite cite kat Borubudur (scarry kot dgn depa tu)

Tips Beli & jgn lupa BLAH:
  • Kalau nak beli cenderahati, kat Prambanan Park ni murah... contoh mcm keychain tu boleh dapat dgn harga IDR10,000 utk 10 keychain
  • Kat sini ade mcm2 jenis kraftangan batik... beg batik pun murah kat sini (check je kualiti... biasanya lebih kurang)
  • Beli la gesek yang dibuat drpd batu gunung kat sini. Murah... (gesek tu guna utk buat sambel... kalau kite lesung tumbuk2, dia masin gesek2 jek :P)

Monday, January 28, 2013

Bercuti ke Jogja - Hari Pertama

Entri kali ni ingat nak buat rempitan pasal travelogue yang tertunggak2 selama ari ni. Hanoi dgn Guangzhou tak pasti ingat lagi ke tak. Tapi kali ni kite cite dulu pasal cuti2 Jogja. Nama kalau ikut daftar negara dia Yogyakarta, Indonesia.

Kenapa pegi Jogja? Pegi dgn sape? Agak2 brp kos pegi sana? Mungkin ade yg akan terjawab persoalan tu dalam entri travelogue kali ni.

Pergi berdua jek dgn my bff Pija pada 25-28 April, 2012. Hampir setahun dah kot. Baru ade kesempatan nak menulis. Kami beli tiket masa Air Asia ade wat promo. Biasa la kan AA mmg slu wat promo. Kos penerbangan pegi balik dgn AInsurans, luggage pegi 15kg, balik 30kg jugak makanan pegi balik utk 2 org semuanya dalam RM550. Exact figure x igt. Penerbangan pepagi alam jam 7.00am mengambil masa selama 2 1/2 jam. Sebab tahun lepas hanya ade 1 flight je ke Jogja dari Kl setiap hari. Tapi tahun ni klu x silap dah 2 penerbangan. Sampai sana lebih kurang jam 8.30am pagi waktu sana. Naik kat LCCT turun kat Adi Sucipto Airport. Kami gunakan perkhidmatan Pak Supir Nizam yg jumpa kat forum cari (dia suh pekerja dia Pak Totok yg bawak kami). Cas yg dikenakan IDR500k/hari. Utk selama 4 hari kami di sana dia cas IDR1,600,00... Skrg ni bila tgk balik jumlah yg dikenakan. Agak mahal la. Huhu... sebab kalau kat http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-car-rental/ ada yang boleh dapat IDR200k/12hours (kereta + supir). Berbaloi2 kan. Rugi aihhhh... Sampai sana, agak shocking sket, airport nya kecik jek. Tang nak amek luggage tu yg nyampah. Lama nau...


Sejak AA selalu buat promo, jarang dah naik MAS
tapi tiap kali nak travel, masih guna universal adapter ni :)


Tengah isi borang sebelum landing, nanti dah sampai imigresen sana, senang..


Candi Sari
ni tempat memula kami jejak kat Jogja ni
dekat je ngan airport tu... singgah sebelum ke mana2


Masjid Warna
Jalan depan sikit jek... jalan kaki jumpa Masjid Warna
ada satu keluarga tu menjalankan perniagaan ayam goreng
dorang wakafkan masjid ni
kedai ayam goreng tu, depan masjid ni je

ok... ni signboard yang di mana letaknya wilayah candisari tu


Candi Prambanan
lepas daripada singgah Masjid Warna dgn Candi Sari
kami pun pergi pulak Candi Prambanan
kami mmg sgt lapar masa ni, dah le panas
dah hujung jln kuar baru ada resto
cerita kat candi Prambanan ni next time kite cite


Hotel Ibis Yogyakarta
Kuar je dari Candi Prambanan, kami mintak Pak Totok hantar ke hotel
kami memilih untuk menginap di hotel Ibis untuk 2 malam
letaknya di Jalan Malioboro
turun2 je hotel mmg tempat shopping
rehat2 kejap dan tunaikan kewajipan... pastu petang ada aktiviti ke pantai


Pantai Parangtritis
menikmati sunset di sini... wahhhh! ramai betul orang kat sini
tapi masih damai, tidak terganggu
antara aktiviti dorang kat sini ialah main bola, berkuda, mandi manda
next entry kite share2 gambar sini juga ye 


 
Nasi Padang
yummy... nasi padang ni sedap
dah biasa masuk resto nasi padang, jd teruk amek campo jek
kalau berhidang tu bukan x boleh
tapi risau semua benda kami bedal kang. kikiki
kami makan di Rumah Makan Duta Minang
ni aktiviti akhir sebelum kami balik hotel dgn supir
lauk yg dipilih rendang minang sapi, telur lemak, pucuk ubi & sambel berlado
balik hotel, aktiviti sebelum tdo ialah explore Jalan Malioboro


Keseluruhan hari pertama di Jogja memang menyeronokkan, banyak pengalaman baru. Kota ini damai... walaupun kesesakan di merata2 tempat di bandar nya. Ramai sungguh tourist/pelancong/wisata yang dtg ke sini. Sebut saja lokal wisata atau dari negara luar. Tarikan utama di sini sudah tentunya banyak tempat2 yg disenaraikan sebagai objek wisata yg diiktiraf UNESCO

Sunday, January 27, 2013

Tomyam Ketam

Minggu ni ade tetamu dtg rmh. Menu tghr td. Ringkas2 jek. Tomyam ketam. Skrg ni bulan penuh. X rugi beli ketam. Isi penuh jek. Manis isinya. Yummyyyy...

~published by iPhone~



Saturday, January 26, 2013

The Best Yong Tau Fu at Melaka

A very busy today. Just having dinner with my ex schoolmate. Yong tau fu at Gelombang Biru, Pulau Gadong. Daebakkkk... She round2 the corner at Melaka for a short vacay. Witwitttt...

~published by iPhone~



Megi Sup Tulang

Kalau ade yg sup lebih. Tp xde mee. Meh boh jek megi kosong. Rendam dgn sup tulang panas menggelegak ni. Boh cili padi hiris dgn daun sup. taraaaa... Siap dah bfast. X yah masak air panas utk buat air. Minum air kosong jek. Sbb sup dah panas. Hehe...

Nti kite share resipi soup tulang ni ok. Yg penting reneh biar lama. Yummyyy...

~published by iPhone~



Thursday, January 24, 2013

The Making of Nyonya Terompah

While watching Australian Tennis Open 2013, I'm trying to sew beads for making Nyonya Terompah. Full fill my tight schedule. :)

~published by iPhone~



Monday, January 21, 2013

Tukar Bearing Kereta

Jemu menunggu... Kali ni tukar bearing keta kat wshop bkn utama. Selalu tu mmg tukar kat Hyundai jek. Kali ni konsep berjimat cermat membawa berkat :)

~published by iPhone~



Sunday, January 20, 2013

Bihun Goreng

Today breakfast... Homemade bihun goriangggg... Pas mkn mesti beriang ria. Sebab lg 30% je nk siap jahitan manik. Yeayyyy!!!


~published by iPhone~

Monday, January 14, 2013

Morning...

After driving for about 30 minutes... Break with our Gardenia, Nescafe & The Star.
"Ya ALLAH... Berkatilah rezeki yang dilimpahkan kpd hambaMu ini. Permudahkanlah urusan hambaMu yg serba kekurangan ini..."

~published by iPhone~



Sunday, January 13, 2013

Makaroni goreng cili padi

Jom mkn mlm... Ari ni agak lemau sket. Dr pagi tadi mem bega kuntun2 bunga.. Cepat la siap. X larat dah kot... Belasah je msk ape ade. Stok protein kat rumah ni abes. Sbb ari tu tgl rmh 2 hari. Pastu mungkin kilat. So trip kat main switch. Abes kambeng, udang, sutun ngan ikan. Huhu... Layan... Kepedasan ni. 5 biji cili padi merah.

~published by iPhone~



Resipi Somtam

Menu hari ni... Somtam. Satu lagi streetfood yg popular kat siam sana tu. bebetul jatuh cinta dgn thai cuisine ni. Tapi awas... Tips klu mkn kat sana utk yg mkn pedas. Sila minta kurang pedas. Sebab kat sana, kurang pedas tp cukup pedas utk kite org2 kat Malaysia ni. 1st time mkn kat Bangkok, ok la sbb kwn yg keje kat sana order. Dia ckp siam, so kami mmg tatau la kan. x amek peduli. 2nd time mkn order sndr kat Chiangmai. MasyaAllah... dorang ni jual somtam ke cilikan mulut org ni? mkn 2-3 sudu jek. terus tinggal... Hehe... Hari ni xde betik muda atau mangga muda. Jadi kite tukar dgn JAMBU BATU. Tips jugak utk kacang tanah, dorang guna kacang tanah yg ade kulit tu. kite beli je yg dah siap bako ni. Kopek kulit, pastu tumbuk sket. Lapo2.... Jom mkn tghr

~published by iPhone~




Edited*** Resipi Somtam

Bahan-bahan:-
  • 1/2 biji jambu batu (biasa guna mangga muda/betik muda/epal)
  • 1 biji limau nipis
  • 1/2 biji tomato
  • 1 sudu besar udang kering
  • 4 biji cili padi merah
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1/2 batang serai
  • 3 hiris bawang besar
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu kacang (yg ade kulit tu... kopek & tumbuk kasar)
  • Daun ketumbar
Cara-cara membuatnya:-
  1. Tumbuk cili padi, bawang, udang kering, serai & gula
  2. Kemudian tomato, tumbuk ringan2
  3. Masukkan perahan limau nipis & sos ikan
  4. Gaulkan jambu batu yg telah dihiris tadi dan daun ketumbar
  5. Tabur kacang tanah
TIPS:-
  1.  Guna lesung kayu untuk menumbuk
  2. Kalau xde lesung kayu, guna je lesung batu biasa tapi just tumbuk ringan2 jek
  3. Tak perlu guna garam sebab sos ikan dgn udang kering dah masin
  4. Guna palm sugar lagi sedap berbanding gula pasir (resipi asal guna palm sugar)

Saturday, January 12, 2013

Resipi Pad Thai

Okay... Masih mood cuti2 Thailand. Today breakfast was homemade Pad Thai. Very tasty and delicious street food at Siam @ Thailand. Just in love...
Pad Thai ni lebih kurang mcm kuey teow goreng la. Tapi rasa dia lain sket... Sebab byk guna bhn2 yg fresh. Yg betul2 masak dlm kuali tu cuma shrimp, egg, dried kueh teow (yg dah soak dlm air). Yg selebihnya fresh. Cecampak je atas pinggan. Byk gak bhn yg digunakan. Udang segar, udang kering, bwg putih, telur, chives, tauge, carrot, daun bwg, cili thai, sos pad thai (wat sendiri), limau nipis, kacang tanah yg berkulit (pagoda tu)... Ape lagi eik... Nanti kite update recipe k. Skrg byk misi. Wekend kannnn... Mau menjahit manikkk...

~published by iPhone~






Edited for resipi:

Bahan-bahan:-
  • sekeping Kueh Teow halus (beli yg kering pastu rendam dalam air panas 7-10 minit. Jgn smp lembik)
  • 5-8 ekor udang segar besar
  • sos pad thai (palm sugar, garlic, cuka, sos ikan, air asam jawa, chilies)
  • sebiji telur ayam
  • 4-5 pokok daun kucai  (potong panjang)
  • semangkuk taugeh kering
  • 1 sudu besar udang kering (sangai/goreng tanpa minyak)
  • 1-2 pokon daun bawang (potong panjang)
  • lobak merah (potong panjang ikut suka nak byk mana)
  • sengkuang (potong panjang ikut suka nak byk mana )
  • bawang putih (cincang)
  • kacang tanah (tumbuk kasar)
  • Cili padi potong
  • Kicap

Cara-cara masak:-

  1. Panasakan minyak sesudu besar. (guna minyak kacang tanah lebih sedap)
  2. Tumis bawang putih, masukkan udang dan ketepikan
  3. Pecahkan telur dan masak smp jadi scramble egg
  4. Masukkan kueh teow yang dah ditoskan selepas direndam dan lobak merah. Dan teruskan goreng kosong
  5. Masukkan sos pad thai 5-6 sudu.
  6. Akhir skali masukkan kucai dan taugeh. Gaulkan selama 1 minit.
  7. Angkat dan hidangkan.
  8. Hiaskan dengan kacang tanah tumbuk kasar, limau nipis, cili padi potong, sengkuang, udang kering sangai dan batang kucai & daun bawang.

Tuesday, January 8, 2013

Seafood blackpper & recipe

Lets dinner... Cooked early & dine it. Pedas kot. Terlebih blackpepper. Ter ke mmg x reti agak? Hihi... Semangat ni. Mlm ni nk menjahit...

~published by iPhone~

Edited:

Resipi request from MissCha

Bahan-bahan:-
  •  Udang segar 8 ekor
  • Sotong 3 ekor
  • Brokoli 
  • lobak merah
  • 1 biji Bawang holland hiris kasar
  • 1 ulas bawang putih cincang
  • 1 sudu kecil lada hitam tumbuk
  • 1/2 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn air)
  • kicap sikit
  • air sikit
Cara-cara masak:  
  1. Tumis bawang putih dgn minyak 1 sudu. Masukkan bawang holland dan lobak merah
  2. Masukkan udang dan sotong (x perlu masak lama... 2-3 minit je)
  3. Masukkan air dgn lada hitam serta brokoli
  4. Letak kicap sikit & pekatkan dgn tepung jagung  




Busy for charming bride...

What a busy day??? Till yet doesnt have my gud sleep. Owhhhh!!! I'm busy and at war with all chiffon material. Aigooo... Meleleh air mata menjahit manik2 atas kain lembik & nipis mcm kulit bawang ni... Wish me luck for her wedding dress. Moga ALLAH SWT membantu hambaNYA yg serba kekurangan ini. Catch laterrr...

~published by iPhone~





Monday, January 7, 2013

Homemade food

From my little kitchen for about past 2 week ago. Just cooked a simple but healthy for my tummy. Yummyyy... Somewhere look have a lamb, tomyam, fried rice, soup. Hepi drooling ur eyes

~published by iPhone~



Sunday, January 6, 2013

Happy New Year 2013

Hello... I'm back... :)
Hasil tekun weknd ni... Taraaaaa... Present my new fingers art. Dah siap ni rasa letih betul. Huhu... From my eos60d :)

~published by iPhone~





Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...