Sunday, June 24, 2012

Tempahan Manik .::. Lace Beading

Hoyeahhh!!! Task completed for these week. Alhamdulillah... My collueges baju kurung. Short update for today. Just review some picas from my daebak EOS60D. Once free I'll be updating about materials that I'm used for lace beading.


## copy & paste from my other blog myarts-zalia.blogspot.com ##


~published by iPhone~




OK! Ni antara manik yang digunakan.


Sequin: Kipas warna hijau & kuning
                          Kelopak kecil warna hijau & kuning
             Daun turqoise

Pearls: 6mm ~ light purple
            4mm ~ hijau & kuning
            3mm ~ coklat, kuning & putih
            2mm ~ coklat cair

Beads: hijau 3 warna, silver, coklat cair,  
         

Saturday, June 23, 2012

Tempahan Manik .::. Manik 3D Bunga Kemboja

Ops!!! Terlupa sudah dgn baju ni. Manik 3D utk bunga kemboja ni dijahit atas kain sutera vietnam. Sy juga menjual sutera ini. Customer ni kak ipar sendiri je. Guna ari tu masa nak interview budak2 lpsan kolej komuniti utk keje dgn kedai dia.

Untuk baju ni... Bunga kemboja ni je yg buat 3D. Daun2 nya biasa jek. Biasa klu 3D kan, mmg la berat. Sbb guns byk manik. Bunga kemboja ni inspirasi drpd senior ms skolah dulu... TQ Kal Dibah... Skrg dia dah x keje. Menjahit kat rmh je. Buat 2 warna utk bunga2 kemboja tu. Merah & biru turqoise. Ade letak tabur2 kristal sket. Review k...

## copy & paste from my other blog myarts-zalia.blogspot.com ##


~published by iPhone~

Thursday, June 21, 2012

Tempahan Manik .::. Sakura Labuci Dedaunan

Alhamdulillah... Syukur atas nikmat2NYA. DIA tidak pernah memungkiri janji atas setiap usaha yg kite kerjakan. Mmg ade ganjarannya. Sejak abes study dulu rezeki tempahan manik semakin galak mendapat sambutan. Kini menjadi salah satu sumber pendapatan yg agak lumayan.

Kali ni kite share psl sakura berlabuci ni. Tempahan diterima drpd rakan sekerja. Cumanya dia di ofc KL. selalu jumpa urusan keje jd mudah la. Tq Anis. Lps ni awk dah pindah Putrajaya pulak ye. Ermmm... Sedey la. Material baju Anis ni drpd kain kapas. Seronok menjahit sbb x terasa stress dgn kedutan2 kain. Hehe...

## copy & paste from my other blog myarts-zalia.blogspot.com ##

~published by iPhone~

I need some rest

After a few day rushing, busy & stressed with many hassles... I need some rest. My planning tonite... Going back to my home. And do some theraphy... Arghhhh!!! So many numbers need my attention today... If I got all that millions? So heaven...

**credit pix to yahoo images

~published by iPhone~







Wednesday, June 20, 2012

20th June 2012 ~ Happy Birthday

My best friend birthday... Double 3 celebration. Walawehhh!!! May this year bring with it all the success & fulfill ur heart desires with all sunshine, smile, laughter, ❤ & cheers. Hope on ur birthday will bring you an extra share of all that makes u more happiest. Friend... It is just a word but you give it a meaning. Happy birthday Sham

~published by iPhone~

Monday, June 18, 2012

Istanbul, Turki

Masjid Biru, Istanbul, Turki... Ini adalah salah satu tempat wishing list. Sgt idam2 kan utk pegi sini. InsyaAllah... Akan diusahakan. Semoga berjaya... Fridge magnet ni my bos bagi. Dia br blk drpd mengerjakan umrah. Alhamdulillah...

~published by iPhone~

Friday, June 15, 2012

Elephant Sanctuary, Kuala Gandah, Pahang

Dalam perjalanan bercuti ke Terengganu, kami singgah ke Kuala Gandah jumpa anak2 angkat gajah ni. Ermmm.. Tahniah kpd Jabatan Perhilitan sebab berjaya mewujudkan pusat ni khas utk gajah2 liar yg terbiar & sesat.

 
Ini kat depan meja pendaftaran

Bilik tayangan... ade waktu yg di bagitau bila mula

Kami pemegang pass A
Aktiviti lain x leh sertai... hanya bole buat lawatan saje

Jalan masuk menuju ke tempat gajah tu.... sebelah kiri ialah tempat letak kereta
Muka cuak... muahaha... takut la tengok gajah ni

Ini la sungai tempat gajah ni mandi2... kalau tengok ade penanda aras tiang kat ujung sana tu... dah smp merah kan. Tu tandanya air sungai tinggi. Jadi masa kami datang tu xde la aktiviti mandikan gajah... ermmm

Cikgu.... awak ni pegi mana2 bawak buku. Hehehe
Gajah2 tgh beraktiviti... Ni gajah yg besar2
Cikgu teruja pas bagi gajah makan. Hehe
Amek gambo ngan gajah... ramai pelancong asing
Dorang ni tgh beratur... nak naik gajah.
Pass utk naik gajah ni dikeluarkan 100 je sehari

Sape cepat dia dulu la dpt pass tu
Seeloknya buat reservation dulu 3 hari sebelum dtg
tepon je dorang... nanti dorang reserve kan pass

Mereka yg teruja naik gajah... mcm best je kan
Ini lah dia pelantar menunggu gajah

Piala Sultan Azlan Shah 2012

Kalau sape2 yg minat dgn hoki mesti tau sbb piala ni diadakan setiap tahun. Main pun di Stadium Hoki Sultan Azlan Shah. Last school holiday a few week ago, sempat ke sana. Jauh2 dtg bkn la semata2 nk tgk hoki. Cuma dah berkesempatan ade kat Ipoh, tgk je la. Lgpun ni stadium terbuka free je. X kena bayo pun. Sempat tgk 2 match, Pakistan vs India dgn Malysia vs New Zealand. Tahun ni pemain dpt bermain dgn turf yg baru. Wlpun ujan agak lebat, peminat2 mcm sy ni x berganjak dr situ. Keep it up Malaysia!!!

~published by iPhone~

Spaghetti Carbonara

With full creamo n also cheezyyy... My last few nite dinner. Msk yg sng2 je. Xdee mood nk masak. Perut lapo tp kena isi gak. Xde recipe coz saje mau lyn gambo from my instagram...

~published by iPhone~

Wednesday, June 13, 2012

Jagung Bakar vs Air Nira di Rantau Abang, Terengganu

Mungkin ini senario biasa je kan. Tapi spjg perjalanan kami yg lebih byk berrnti drpd berjalan ari tu, menu setiap petang ialah jagung bakar. Sangat lazat kot. Makan x hengat sampai lupa amek gambo jagungnya. Sib baek ade gambo gerai tepi jalan ni. Walawehhhh... Pegi jln2 musim cuti skolah kat Malaysia ni, jln pun agak sesak. Tambah lagi kami sepakat nak lalu jln pantai. Pe lagi yg boleh kami buat. Berenti la mana yg boleh. Cemuih wehhh drive sengguk2 gitu. Ape yg menarik tentang air nira ni? Jgn tanya ye sbb kami langsung x beli & x minum. Both of us kureng suka manis ye. Tapi bila tgk semua kedai tulis nira, teringat kat our former classmate dedolu yg ujung nama dia Nira. Hehe... Cekidautttt!!!

~published by iPhone~

Agak-agak la derrrr....

 
 Meh nak nulis artikel berhangin di pagi hari...Artikel yang jarang skali berumahtangga kat blog ni. x tau nape nak jugak kongsi kat sini. Moga menjadi teladan utk diri sendiri. Balik metg baru jap tadi de sorang makhluk Allah SWT dtg mengetuk pintu bilik. Pastu cakap nak jumpa berhubung projek bla bla bla... OK! boleh tunggu sekejap x nak bagi clear meja dulu sblm kite discuss?

H: Sy wakil drpd company Mahligai bla bla bla... Tadi sy pegi amek LA, kebetulan ada sini sy dtg nak amek drawing skali.

ME: OK! leh bagi masa sekejap saya nak semak dgn staf sy.

selepas beberapa ketika, call bhgn ukur bahan jap nak check. Tya sape kontraktor yg berjaya utk projek bla3... Pastu dia ckp satu tu Black*** satu lagi Kubu***
Aikkkkk!!! kat dlm bilik sy tu ade sorang makhluk Allah SWT kenalkan diri ckp drpd Mahligai*** bukan Kubu***.... terdetik dalam hati nak minta salinan LA mangkuk tandas ayun tuuuu... hati bara jek... kurang sopan betulll.

ME: Encik leh bg sy salinan LA x? Td encik ckp baru lepas amek LA kan... bkn ape sy nak pastikan bahawa encik drpd company yg betul sblm kami leh bagi drawing

H: ermmm... saya wakil jek. Sy tertinggal pulak

(caihhhhh!!! nampak nau yg ko ni menipu Sang Singa kannnnn)

ME: Ari tu masa masuk tender, x de buat copy ke sblm submit? Kite kan hantar dokumen jek. Drawing tu encik punya...

H: xde... kami anto semua

Me: OK! Tinggalkan contact no... nanti kami contact bila semua dah prepare

~NAMPAK SANGAT YG KO NI MENIPU KAN. LEPAS DIA DENGAR AKU CALL DEPARTMENT LAIN DIA TULIS KAT CONTACT TU NAMA KONTRAKTOR KUBU*** AWAL2 LAGIK DAH X SEDO DIRI... BELUM MULA KEJE DAH SUB KAT KONTRAKTOR LAIN~

Thursday, June 7, 2012

Teh O Halia

Skrg ni sng je nk minum teh o halia... Teh uncang ni kwn bagi masa blk dari Sabah. Lepas tu halia madu ni beli je kat pasaraya. Beli yg dah pack kecik2 gini. Taraaaa... Rendam, campo, kacau & minum. Senang sgt... Teh o halia dipercayai mampu membuang angin dlm badan.

~published by iPhone~

Wednesday, June 6, 2012

Batik Di Cherating, Pahang

Aktiviti ni yg paling disukai... Alahai.. Mari membuat, mencanting & mewarna batik di Cherating, Pahang. Kalau cuma mewarna sahaja, harganya cuma RM10 sahaja. Masa dlm perjalanan ke Terengganu, singgah sini saje menikmati angin laut. Sambil2 buat aktiviti ni. Suka sangat :)

~published by iPhone~

Murtabak Mengkasar, Pekan, Pahang

Sempat singgah di Pekan semasa dlm perjalanan ke Terengganu. Sahabat yg sudah mcm saudara sy ni kemungkinan besar akan menetap di sana je kot. Sorang asal Cheras sorang lagi Melaka. Rezeki mereka di sana. Terima kasih reza, fiza & hanah... Maaf atas segala kekurangan.

Malam sabtu yg lepas, kami pegi mkn murtabak mengkasar. Mmg popular murtabak ni. Juga digelar murtabak diraja. Rempah ratusnya agak nipis rasanya. Cuma pada sy, murtabak ni agak kering. Kuah kari yg dibekalkan sekali juga cair. Mkn dgn jeruk bawang pun sedap. Antara gerai yg mendapat sticker program JJCM (Jalan2 Cari Makan). Sedap2... Lain kali boleh pegi lagi... Tapi nk bawa kuah kari sendiri. Hihi :)

~published by iPhone~

Tuesday, June 5, 2012

Bercuti ke Terengganu

Alhamdulillah... Quickly update for news. Letih kot ni... Sibuk di tmpt keje. Sempat bercuti weknd di Terengganu. Layan dulu pic Masjid Kristal ni.

~published by iPhone~

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...