Wednesday, February 29, 2012

Good Bye Leap Year 2012

29.02.2012 see ya next 4 year :)

~published by iPhone~

Stock Take (0"_"0) Pearl Beads

Let do some bored works. Stock take... Tonite I'm target to finish up that... Mampukahhh??? Huhu

~published by iPhone~

Travelling Plan Year 2012

Today is 29.2.2012... Leap year! Morning peeps!!! What a bz day as a bees... Would like to share bout my travelling plan for year 2012. It is plan rite, nope every plan we can follow as a schedule. Even in my bottom of my heart really wanna it become true.

Why I'm so excited to share bout? Because 2day is an end day of month February, I'm still have 28 days annual leave. I did not take any annual leave for two months. Walawehhh!!! Congratz to me... Hihihi.

I'm should have spent my 4 days annual leave ended yesterday for a holiday in Hanoi, Vietnam. Unfortunately, I've something to do in action by full of my responsibility in work. Same with my best friend, he fully involved with the event LTdL follow the tour.

By next month (on Mac), I'm going to Kota Bharu, Kelantan. A short travel in a day. Depart on 6.35am and heading back to Kuala Lumpur on 9.10pm.

I'm going to Yogyakarta, Indonesia in April with my best friend. Arghhh!!! Cant wait the valuable time. Now spending my time to do some research and survey about Jogja. The place chosen for the visit was Borubudur Temple & Merapi volcano. :)

And last but not least (either or neither nor... Hihihi) is end of year in December, I'm going to Bangkok & Chiang Mai, Thailand. Might be our travelling will be more challenging bcoz we manage to heading there by train direct from Butterworth, Penang to Bangkok, Thailand. Walawehhhh!!! Wish my dream come true. InsyaAllah :)

~published by iPhone~


Above left: Hanoi, Vietnam
Above right: Yogyakarta, Indonesia
Below left: Bangkok, Thailand
Below right: Kota Bharu, Kelantan

Tuesday, February 28, 2012

Jom Derma Darah

Misi kenegaraan hari ni nak kempen derma darah dikalangan kita. JOM DERMA DARAH!!! Untuk menderma darah, ada beberapa syarat yg perlu dipatuhi. Jika anda memenuhi syarat2 spt dibawah, jom kite derma darah.

- Sihat semasa hari menderma
- berumur antara 18-60 tahun
- berat melebihi 45kg
- tidur yg cukup (lbh 4 jam)
- tidak mengambil ubat dlm tempoh 24 jam
- tidak mengambil antibiotik & aspirin dlm tempoh 7 hari sebelum
- tidak dtg haid bg wanita ataupun telah lebih 6 hari drpd tempoh haid
- tidak terdedah & mendedahkan diri kpd penyakit berisiko spt Aids & Siplis
- tidak terlibat dgn aktiviti seks rambang
- tiada penyakit kelamin
(mungkin ade lagi beberapa syarat yg sy x ingat)

Ramai dikalangan kita yg berasa takut untuk menderma darah. Jgn takut, nampak je jarumnya besar tapi x sakit pun. Utk pengetahuan, 80% plasma darah akan digantikan semula dlm tempoh 24 jam. Manakala sel darah merah akan digantikan dlm tempoh antara 4-8 minggu slps pendermaan.

Mungkin kita dpt selamatkan nyawa 1 org lain dgn darah yg kita dermakan!!! Jom kita laksanakan tanggungjawab kita dgn menderma darah. Saya baru 12 kali sahaja menderma spjg 11 tahun yg lalu. Bila tengok balik, rasa kesal pun ada sbb jrg menderma.

JOM DERMA DARAH!!!

~published by iPhone~

Monday, February 27, 2012

Budi Bahasa Budaya Kita

Hari ini kita akan berbicara sedikit berkaitan BUDI BAHASA BUDAYA KITA. Budi bahasa adalah amalan mulia bagi semua lapisan masyarakat di dunia ini. Pergilah mana-mana negara pun, berbudi bahasa tetap merupakan amalan mulia. Di negara kita sendiri yang terkenal dengan sifat lemah lembut dan penuh sopan, budi bahasa masih diutamakan tanpa mengira bangsa, agama, keturunan dan sebagainya.

Bagaimanapun, masih terdapat segelintir daripada kita yang kekurangan budi bahasa dalam diri dan tutur katanya. Apa yang lebih dikesalkan lagi jika sudahlah tidak berbudi bahasa malahan berkata-kata angkuh semasa meminta pertolongan daripada orang lain.

Pagi ini saya sangat sedih dan kesal sekali ketika menjawab panggilan telefon daripada seorang kontraktor yang pada pendapat dan hemah saya sungguh tidak beretika sekali. Sebagai melaksanakan tanggungjawab sebagai pekerja yang mewakili keseluruhan agensi tempat kerja, saya merasakan ini antara cabaran emosi yang perlu saya hadapi di pagi Isnin awal minggu bekerja. Setelah panggilan ke-3 yang dibuat oleh beliau dan dijawab tenang berdasarkan fakta jelas oleh saya, akhirnya beliau berjaya juga kembali ke lumrah hidup manusia biasa dengan berbudi bahasa dalam tutur bahasanya.

Sekian dulu bicara soal hati yang dapat saya luahkan, semoga menjadi iktibar.



kredit gambar/logo: google

Sunday, February 26, 2012

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Hari ni main masak2 lg. Main menu ayam msk lmk cili padi. Menu sng je, cecampak & biar mendidih. Lg skrg ni guna santan yg dah siap perah. Sng bangettt!!! Suka kisar cili padi + serai sekali, baru terasa.

~published by iPhone~

Saturday, February 25, 2012

Asam Pedas Ikan Parang

Jom mkn tghr... Mcm biasa, ujung mgu urusan ambil alih keje2 umah & masak. Hr ni main menu asam pedas ikan parang. Balik dr kursus ari tu, singgah Pantai Puteri, nmpk ikan parang besar 2 & segar baru naik. Sepatutnya mak masak smlm, tp dia terlupa lak. X pe la... Terpaksa bekukan dulu ikan sehari. Best2, ade telur ikan parang juga. Beli separuh je yg bhgn kepala. Jom makan :)

~published by iPhone~

Friday, February 24, 2012

Groceries Shopping Spree

Tonight I'm having a valueable time with my mom for a month groceries shopping spree. While bz chatting with my best friend, I managed to grab some essential items. Thanks to Apple & WhatsApp for making our chat become more easier. Here was some photos that I took while shopping spree. Enjoy :)

~published by iPhone~

Thursday, February 23, 2012

Coffee Mug

Too much coffee drank during the courses... Love the shape of mug. Sweet!

~published by iPhone~

Kenyang & Susah Hati

Alhamdulillah... Kenyang dah breakfast ni. Dah abes pun. Suka tgk gambar pinggan yg dah licin ni wlpun hati ade sikit susah. Huhuhu... Mlm td x brp nk lena tdo psl sblm tu ade sembang dgn kawan pasal hala tuju. Huhu... Risau2... :((

~published by iPhone~


Wednesday, February 22, 2012

Food Lovers

My new collection was present by my younger lovely sister. Chicken? Dunno how many years to complete all the recipes. RM19.90 before discount :)

~published by iPhone~

Kelo? Ramungei? Monggei? Apa lagi?

Sblm kursus smlm, smpt masak & buat ape yg patut. Antaranya sesi mengikis kulit sayur ni. Ada mcm2 nama yg org panggil sayur ni, kelo, ramungei & kelo. Biasa kaum india suka. Kami kat rumah biasa buat kari daging sayur ni. Sedap! Dlm sayur ni isinya lembut je

~published by iPhone~

Perajurit Tanah Air

Sayu bila kita nyanyi lagu ni dengan penuh semangat. Bilakah kali terakhir anda nyanyi & hayati lagu ni??? Renung2 kan

~published by iPhone~

Sarapan

Pagi ni sarapan kat tmpt kursus. Jarang kite jumpa sarapan yg sedap kalau kat hotel2 ni. Tapi masih ada yg sedap. Tapi pagi ni masakkannya :( biasa2 je. Kureng rasa. Ape yg best kat sini, cawan dia cantik. Berkenan le. Hehe

~published by iPhone~

Tuesday, February 21, 2012

Pari Kuah Lada

Dah mkn tghr lom? Menu tghr yg nk dikongsi ialah Pari Kuah Lada. Jam 1:30pm jap lg, kena p kursus smp hr khamis ni. Kat rmh ade atuk, jd kena msk la. Mak ngan bp xde sbb p hosp pakar check mata. Ikan pari msk mcm ni paling terbaik dr Melaka. Kuah lada ni bahan2 mcm asam pedas cuma ada tambahan rempah2 & cara masaknya lain. Nti malam kite kongsi resipi ye. Skrg x dan...

Update::::

-Bahan2
Ikan pari 7 ketul (potong&bersih)
3 sudu kecil lada hitam
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis
1 biji buah keras
Cili kering 1 mangkuk besar
1 biji Bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
5 helai daun limau purut
3 batang serai
1 genggam asam jawa
Minyak utk tumis
Air

-cara2 masak

1. Sangai tanpa minyak cili kering yg dah gunting & cuci. Kisar
2. Sangai rempah2 lada hitam, ketumbar, jintan manis, buah keras. Kisar
3. Sangai bawang, serai, halia. Kisar
4. Tumis no 3, kemudian masukkan no 1. Goreng smp terbit minyak.
5. Masukkan air perahan asam jawa & air. Garam
6. Bila mendidih, boleh masuk daun limau purut & ikan
7. Boleh juga letak bendi & terung


~published by iPhone~

Monday, February 20, 2012

Tempahan Manik:- Lace Beads

Semalam menjahit manik lace ni utk baju sorang kenamaan. Msh dlm progress. Baru 1 lengan je siap jahit manik atas lace. Lengan yg ke-2 baru siap 1/3. Selepas siap manik2 atas lace ni, nak jahit crumble & tabur di tepi2 nya. Lepas tu baru mula jahit di bahagian badan. Harap dpt siapkan minggu ni :)

~ published by iPhone~



Sunday, February 19, 2012

Tempahan Manik .::. Crumble

Alhamdulillah... Siap dah tempahan manik ni. Mlm td pas tetamu blk dr umah, mula ngabeskan dlm jam 12.30 (utk tabur2 1 lengan tu). Kul 3 siap semuanya. Utk jenis2 manik spt yg entry lepas dah cite.

Untuk review jenis2 manik yang nak diguna... Klik Sini!!!

~published by iPhone~




Saturday, February 18, 2012

Mee Rebus Tulang

Dah minum petang? Hari ni rajin sket ye... Kita masak mee rebus tulang. Guna tulang lembu je pasal jarang jumpa org jual tulang kambing. Teringat masa p kursus kat JB tahun lepas, dorang bawa p mkn mee rebus. Sedap juga. Puas hati masak sendiri kan, sbb boleh mkn ramai2. Kali ni kita gunakan resipi chef wan. Resipi boleh diambil di laman web AFC Asia Food Channel. Ikut semua bahan2 kecuali pengurangan kuantiti terutamanya serbuk kari daging. Dan penambahan perisa ialah gula merah sikit. Cuba la... Mesti puas hati :)

~published by iPhone~


Dalam AFC tu, guna cili merah (yg ni skip pasal cili ijau je ade dlm esbok)
Guna bawang goreng merah (yg ni pun xde,
pasal suka rasa bwg putih goreng sebab lebih harum)



Tulang x leh nak letak dlm pinggan pasal besau gabak

Cili Padi :.: Sesi Kutip Hasil Kat Kebun

Pagi2 cuti hujung minggu ni, sy akan memasak. Rutin ni kemungkinan besar hingga hujung tahun. Mak ayah dah mula kursus utk mengerjakan haji. Kali ni kita kutip hasil kat kebun blkg rmh ye. Walaupun x bkn la kebun besar, tapi kalau setakat cili padi mcm ni sepokok pun makan masa sejam baru nak siap. Ini hasil kutip 10 minit je dah 1/2 penapis sebesar 8 inci. Guna dulu yg ni. Nanti senang baru kutip lain. Jom mula masak :)

~published by iphone~

Friday, February 17, 2012

Muslim Food Guangzhou :..: Shanyang Tang

Easy to find muslim/halal food at Guangzhou. 1st local muslim food there once we getting there was Shanyang Tang or Mutton/lamb Soup. Awesome... The taste was so nice & different that we cant have in our local chinese food here. We decide to ate mutton/lamb for our meal because to heat our body in winter there. Futhermore, this is a good chance for us to ate more mutton/lamb because cheap prices & less fishy odor. Just love the taste of. Add some chilies flakes and enjoy it. LOVE

~published by iPhone~


Shanyang Tang or Mutton Soup at Guangzhou, China


Just in LOVE


Ate with chillies flakes toasted

Thursday, February 16, 2012

Tempahan Manik .::. Pearls & Crystals Crumble

Ho yeah!!! Siap sudah jahit selengan (btl ke perkataan ni???) baju kurung moden customer ni. Bkn org lain pun, kwn sama keje cuma lain department je. Mcm biasa, regular customer ni x byk request pun. Cuma dia nk baju jadi cantik. Lg selengan lom wat mende pun, target nk siapkan ujung minggu ni. Ade 1 tudung ngan 1 baju(yg ni baru anto td... Reg cust gak).

Cite pasal crumble ni, design senang je. Nak jahit pun sng. Yg menjadikan mahal sebab material yg digunakan. Contoh mcm dlm hal ni pelbagai jenis, warna & saiz bagi manik mutiara & kristal yg digunakan. Update sket bbrpa jenis:-

1. Mutiara saiz 6mm ~ warna biru gelap
2. Mutiara saiz 4mm ~ warna ungu cair
3. Mutiara saiz 3mm ~ warna pink cair, ungu gelap, turqoise, maroon & hijau
4. Kristal saiz 6mm ~ warna hijau gelap
5. Kristal saiz 4mm ~ warna ungu gelap
6. Kristal saiz 3mm ~ warna merah, putih, biru, hijau & oren
7. Manik miyuki saiz 12 ~ warna pink silver
8. Manik 2 cut saiz 12 ~ warna merah
9. Manik miyuki square hole saiz 12 ~ warna hijau

~published by iPhone~

Taman Rama-Rama, Kuala Lumpur .:. Butterfly Park

Bagi warga kotaraya yg kdg2 buntu memikirkan tempat berlibur bersama keluarga, bolehlah berkunjung ke taman rama2. Tiket masuk RM10 untuk dewasa & RM5 untuk kanak2. Untuk bintang, sy bagi 3 je drpd 5. Boleh la nak ilangkan bosan2 :)

~published by iPhone~

Pra Sekolah & Naif

Semasa lawatan kerja di sebuah sekolah beberapa hari yg lepas, jumpa budak2 pra sekolah ni. Naif je muka masing2. Masa ni dorang tgh rehat. Mula2 baca doa, pas tu dorg jemput cikgu & kawan2 mkn. Rasa terharu tgk didikan cikgu pd mereka ni. Moga mereka membesar dgn didikan yg sempurna, menjadi anak yg soleg kpd ibu bapa mereka. :)

~published by iPhone~


Jemput makan semua :)

Popular Privilege Card

Received a new one after a few month complaints to them. Btw... Tq na

~published by iPhone~

Monday, February 13, 2012

Sunrise At Cherating, Pahang

A few photos view from The Legend Resort Cherating, Pahang. 3 nite stay there with my buddy membership discount. Tq kay :)

~published by iPhone~

Tempahan Manik:.: Bunga Kemboja + Crumble

Syukur alhamdulillah... Masih sempat menyiapkan tempahan manik yang kawan2 hantar. Kali ni baju Kak Yati pulak. Baju ni baju lama, baju persatuan Puspanita. Dah lama2 boring kan nak pakai, upgrade je la. Banyak jugak kawan2 hantar minta upgrade tambah manik. Motif manik kali ni, bunga kemboja + crumble. 2 hari cuti hujung minggu, menyiapkan baju ni. Kebetulan mmg xde ape2 aktiviti, jadi menjahit sampai sakit2 belakang & pinggang. Huhuhu...

~published by iPhone~


Siap sudahhhh :)


Sunday, February 12, 2012

Nasi Dagang Beras Merah

Sarapan pagi tadi sempat masak nasi dagang. Beras ni dah beli lama, simpan je nanti rosak pulak. Kali ni msk gulai ikan dgn gulai udang. Nasi kukus mcm biasa pas tu buat jelatah. Agak selalu mkn nasi dagang ni sbb skrg dah mudah beli berasnya. Dah ade jual beras tu kat pasar :)

~published by iPhone~





set lengkap :)

Saturday, February 11, 2012

Quick Breakfast Menu

Egg boiled + mayo + salad + fried sausage + kidney baked beans


Matahari Pagi Tadi

Sejak matahari naik lmbt skrg ni, jrg dpt view cantik. Ini view pg td. Subhanallah... Moga kita beroleh barkarNYA di Jumaat penghulu segala hari. Amin...

Thursday, February 9, 2012

Vietnamese Chicken Soup Noodle or Pho Ga

Craving for da best and famous breakfast in Hanoi... Pho Ga or vietnamese chicken noodle soup. Wonder if I'm cannot have my busines trip to Hanoi on next few week so most probably no pho ga this year... Weeeyyyy :( What so special bout pho ga? The taste of clear soup and also kuew teow (noodles) there (thin one rather than). Very though for our tummy for everyday breakfast with pho gha (for others who love "kuew teow soup" should be much problems kot). They serve it without any drink (seem like chinese). We also bought pineapples for side dishes... (1st time in my life having a pineapple in da morning). Huhuhu...

~published by iPhone~

Masjid UTeM, Melaka

UTeM adalah singkatan kpd Universiti Teknikal Malaysia yg letaknya di negeri Melaka Bandaraya Bersejarah. Masjid UTeM bersebelahan dgn kafetaria pelajar & makmal komputer. Ini adalah kali ke-2 kursus berkaitan sistem komputer diadakan di sini. Sukanya kalau ini tempat kerja sndr... Tenang je rasanya. Suka keadaan di universiti yg sgt berbeza dgn tempat kerja kita.

~published by iPhone~


Wednesday, February 8, 2012

Mee Rebus Hj Ramli, Ipoh

Jom jalan2 & makan2 lagi. Masih episod di Ipoh, Perak. Kali ni kite ke Jln Enggor pulak ye. Kedai asal mee rebus yg popular kat sana. Sedap juga ni. Kuah dia penuh rasa udang kering.


2 minutes Breakfast Menu

Today breakfast menu so fast to cook. Malay + western ye... Scramble egg & wholemeal bread toast with sambal tomeh & kopi Hai Peng :)

Nasi Ayam Hainan Ipoh

Kalau bercuti ke arah utara dan teringin nak makan nasi ayam yg sedap, jom singgah Ipoh. Lokasi restoran yg berkonsep kopitiam ni letaknya di No. 107, Anderson Road. Nama dulunya dikenali sbg Anderson Road tapi skrg ni juga dikenali dgn nama Jalan Raja Musa Aziz. Lokasi kedai di jalan utama tu je dan letaknya di sebelah kanan (jln sehala) selepas bulatan berdekatan dgn hospital. Berpusing2 gak la dlm 4 ke 5 kali jln tu nak cari kedai ni ari tu. Maklumlah tidak expert ye route ke sana. Sempat singgah kedai jual brg2 bakery & jumpa mcm2 kedai lama kat sana. Klu berminat dgn architecture bangunan kolonial, ambil sikit masa jln kaki di bandar Ipoh lama... Akan jumpa pelbagai rupa bentuk.

Kita cite psl Nasi Ayam Hainan Ipoh ni dulu ye... Secara dasarnya, apa yg sedap dgn set nasi ayam ni pertamanya dah tentu ayam tu sendiri. Ayam hainan panggang jadi pilihan masa makan tu. Sgt memenuhi citarasa. Jgn lupa mencuba set nasi ayam ni ye. Air yg best kat sini asam boi :)

~published by iPhone~





Tuesday, February 7, 2012

Pastries Packed To Shenzhen & Guangzhou

Another story about our trip to China last December. A day before going there, I'm received an order from my buddy for Blueberry Cheese Tart. I'm decided to have some for my snack food while having long journey through train & subway there. Just love to have cheese tart while travelling in winter time cause dont need to put into fridge, easy to carry in our backpack and also pastries will stand until 5 days before expired (homemade pastries). I'm also love the pastries while travelling in a country which Muslim & Halal food difficults to find. Two version size in da pix below; big & small one. Just choose which one. Ngappp!!!

~published by iPhone~

Durian

Sekarang masih lagi dalam musim buah durian. Raja buah yang boleh dinikmati jika ada musim ini tetap mendapat tempat dihati penggemarnya walaupun harga yang ditawarkan oleh penjual kadangkala mahal. Buah durian ini juga dapat dilihat dijual oleh para penjual semasa kunjungan ke Hanoi, Vietnam pada tahun lepas. Berkemungkinan besar stok buah dari Thailand. Kalau tak tahu nak beli buah durian ni di mana, boleh je beli kat Jusco macam ni. Berbaloi juga beli macam ni sebab kita boleh nampak durian tu. Jom makan durian!

~published by iPhone~

Udang Geragau

Kalau pelawat/pelancong dtg ke Melaka, biasanya akan bawa pulang belacan dan cencaluk sbg buah tangan yg mana pembuatannya adalah berasaskan drpd udang geragau. Biasanya udang geragau ini kite boleh dapat di pesisir pantai ikut musim angin. Kadang2 kite boleh tengok banyak gerai2 kecil jual. Kalau jumpa gerai kecil ni, mesti berenti singgah beli. Udang geragau segar sangat sedap kalau kita buat cucur letak bawang, tauge, kucai atau daun bawang, cili cincang & telur.

~published by iPhone~

Monday, February 6, 2012

Manik Design Pua Kumbu

Semalam hari Ahad cuti Maulidur Rasul. Sibuk dengan pelbagai urusan, namun sempat juga selit2 waktu utk jahit manik baju cikgu kat Sekolah Teknik Bukit Piatu ni. Baju ni baru ambik drpd tukang jahit, tapi mungkin cikgu tu kecewa pasal hujung lengan hanya dijahit tepi halus & tidak dikelim. Tu yg dia minta topup dgn manik. Hanya jahit manik dgn design yg simple je. Baju ni pun penuh dengan bunga2 di bahagian kaki baju. Ade 1 lg baju cikgu ni yg lom jahit. Pasni dah boleh pulangkan kat tuan dia.

~published by iPhone~

Ziemah Corner, Tmn Merdeka

Makan malam lepas kenduri semalam, pegi mkn mknan panas2 kat kedai Imah. Shbt baik sejak dari zaman2 sblm masuk UiTM lagi. Sejak mak ayah dia dah xde, keluarga kami tempat dia menumpang kasih. Skrg imah & zizi dah buka kedai mkn. Bila ujung minggu, imah blk sini sebab hari biasa dia keje kat AELB. Zizi mmg berniaga sejak sblm kawin dgn imah lagi. Teringat masa imah kat Bintulu, Sarawak dulu. Bila ade keje baru blk sini. Hal2 urusan majlis kawin pun kami uruskan. Menu peberet klu p sini bihun tomyam yg sedap betul.

~published by iPhone~

Bingka Ubi @ Bengkang Ubi

Alhamdulillah... Kenduri kesyukuran dah selamat diadakan semalam. Moga kak long Mieza Irdina akan dpt belajar lebih bersungguh2 dan mencapai kejayaan berganda2 di MRSM Terendak nanti. Boleh menjadi contoh dan idola kepada adik2 yg lain. Nenek & atuk buat kenduri sekali lagi untuk kejayaan kak long ni. Untuk kali ni selain masak2 untuk makan, sempat buat kuih bingka ubi. Resipi sama & biasa buat sblm2 ni:-

2 1/2 cwn ubi yg disagat
1/2 cwn tepung gandum
300 ml santan pekat
1 cwn gula merah
(kalau suka manis, lebihkan gula)

~published by iPhone~

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...