Saturday, May 29, 2010

Majlis Akikah Qaisarah Raihanah ~ Fruit Tart

Buat fruit tart ni tadi masa pulang ke rumah sana... sebagai ole2 kepada kawan lama semasa sekolah di Ipoh dulu iaitu Reza Hafize. Majlis kenduri akikah untuk anakanda tercinta iaitu Qaisarah Raihanah ni diadakan di rumah mertuanya di Crystal Bay, Alai, Melaka... Berdepan je dgn projek SPRM tu... Terima kasih kepada tuan rumah Reza Hafize & Raja Rafizah seisi keluarga atas jemputan kenduri tu ye... :-)

Friday, May 28, 2010

Kari Daging + Kacang Kelo @ Mongge

Kari daging yang dimasak pekat dan dicampurkan dengan kacang kelo ataupun juga dikenali dengan lain iaitu mongge sangat sedap dimakan dengan nasi ataupun roti. Macam roti best ni kalau cicah ngan kari kan... roti nan, roti paun/benggali, roti arab, lempeng kelapa, lempeng biasa, cekodok dan segala macam jenis la... roti jalan pun best gak... hihihi... Hari ni cuti Hari Wesak... Bagi penganut2 agama Buddha, hari ni merupakan hari kebesaran mereka la kan. Bagi yang bercuti mcm Tuan Rumah ni... Keje yg makan gaji je la cutinya... keje2 yg hakiki kat rumah ni berjalan macam biasa la kan. Hehehe... Jadi masak kari daging tetel pekat & kacang kelo ni siap2 utk makan tengahari nanti sebelum pulang ke rumah sana ye... Hari cuti2 ni segala macam perkara perlu diuruskan. Harap badan ni sehat2 supaya dapat menjalankan urusan dengan lancar :-)


Kacang Kelo @ Mongge
Kepada yang terlupa bagaimana rupa paras kacang kelo atau mongge ni... ataupun yang tidak tahu dan kurang mengenalinya kan... Ini lah dia kacang kelo atau nama lain mongge. Yang ni dah siap disiang ye... kena kikis kulit hijau dia tu. Lepas tu potong2 la. Kalau kite x kikis kulit ijau dia tu nanti maung bau kari tu. OK2... Tuan Rumah ni mahu berangkat pulang ke rumah sana pula ye...

Nasi Air @ Moi Sup

Sarapan di mana??? Sarapan kat umah jek... x yah pegi jauh2 pun... dok dalam umah pun leh makan sedap2 kan, malahan berkhasiat pulak tu. Hehehe... Dah beberapa hari teringin nak makan nasi air ataupun juga dikenali ngan moi sup ni. Makan ni mesti bersama sup daging yang hanya dimasak bersama-sama bawang merah, bawang putih, halia, garam dan gula sket (boleh juga letak serai ketuk sebatang). Kalau kat sebelah2 utara dan pantai timur memang la popular benda alah ni sebagai sarapan dan juga makan malam ke. Terkenang2 semasa duduk belajar di Arau dulu kan, ini adalah hidangan yang agak terkenal di kalangan kawan2. Bau sup daging + tulang nya sahaja sudah membuatkan diri tidak keruan. Hahaha... Kalau x silap kan, hidangan ini berasal dari negara jiran kita iaitu Siam ataupun nama lain ialah Thailand :-)


Rakan2 kepada Nasi Air @ Moi Sup

Daging goreng halia (letak kicap manis & minyak bijan sket)


Daun bawang, ikan bilis goreng, limau nipis, telur itik masin
dan juga lobak asin digoreng dgn bawang dan telur hancur

Sambal Getuk @ Sambal Kertas Suratkhabar

Bihun Goreng

Jom makan sama2 :-)

Thursday, May 27, 2010

Bapa Saya Hebat ~ Ketam Masak Lemak Cili Padi

Hari ni masih berkisar cerita Bapa Saya Hebat... Mak lum sihat sepenuhnya. Lagipun, kami bagi cuti rehat kat Mak selama 3 bulan. Lepas ni Mak akan buat sebelah lagi minor surgery left side. Maka kami akan masih macam ni sampai la nanti nak Ramadhan baru Mak boleh masak2 kot. Kalau bapa yang masak, dia memang suka masak lemak cili padi. Semalam sewaktu membeli barang2 dapur di Tesco Melaka, jumpa ketam saiz XXL ni... Harganya pun mampu beli la kan. Ambik 3 ekor jek dan beratnya mencecah hampir 1kg. Anakanda dia balik tadi pas balik keje dah leh makan malam... Terima kasih Ayahanda Tercinta :-)

Hasil makan... sepinggan besar kulit2nya
tapi x leh nak makan seekor la... sebab ketam besar
makan sebelah jek
kenyang2 :-)

Sunday, May 23, 2010

Tepung Pelita ~ Kuih Sampan

Jom buat kuih tepung pelita ataupun juga dikenali sebagai kuih sampan. Kuih yang sangat mahsyur di negeri Perak ni kan, saje2 dibuat kerana mencuba kemahiran diri. Takut lupa dah cmne nak buat kan. Hehehe... Alhamdulillah berjaya juga walaupun ade sedikit herot berot kelongsongnya. Sampan dah jadik bujur je semuanya sebab salah stapler ujung muncungnya. Tak pe la kan, kelongsong jek herot berot, rasa tetap kekal sedap. Kali ni kite kongsikan cara2 buat sampan ataupun kelongsongnya ye... :-)

Bahan2 untuk Tepung Hijau

  • 5 helai daun pandan
  • 4 mug air
  • 1 mug tepung beras
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 8 sudu besar gula (kalau x cukup manis tambah lagi)
Bahan2 Untuk Tepung Putih (kepala santan)
  • 3/4 biji kelapa
  • 3 1/2 mug air
  • 1/2 mug tepung beras
  • sedikit garam
Cara2 Membuatnya
  • Potong kecil daun pandan dan kisar bersama 1 mug air. Tapiskan daun pandan dan perah. Masukkan kesemua bahan dalam kuali (sebab senang nak kacau). Dengan menggunakan tangan, hancurkan tepung biar bagi sekata dengan air tadi. Dah sekata baru la panaskan kuali dan mula mengacau dengan sudip.
  • Bila dah masak adunan tepung hijau ni, dia akan jadi likat dan cepat membeku.
  • Masukkan 2 sudu teh gula ke dalam kelongsong sampan tadi, dan kukus sehingga gula hancur.
  • Bila gula dah hancur, masukkan pula adunan tepung hijau tadi. Tepung hijau yang hampir keras akan jadi x sekata (sememeh). Kukuskan tepung hijau tersebut, dan adunan akan menjadi sekata semula.
  • Masakkan pula untuk adunan tepung dalam kuali juga. Cara yang sama digunakan utk buat tepung hijau. Kalau nak senang, kisar je kelapa parut tu dengan air.
  • Bila tepung putih dah masak, sudukan masuk dalam sampan yang telah siap dikukus ngan tepung hijau tadi. Kukus sekejap lagi ataupun biar saje adunan tu. Siap...

1. Daun pisang gunting 4 segi

2. Lipatkan seinci di kedua2 hujungnya

3. Akan menghasilkan seperti ini

4. Kelim dihujung sampan dan ketip guna stapler senang

5. Buat pula di hujung sebelah lagi satu

6. Siap pun kelongsongnya...

7. Kukus 2 sudu teh gula sebelum letak tepung hijau.
Akan menghasilkan kuih yg berair manis dibawahnya :-)

Pucuk Ubi + Petai Lemak Tempoyak Cili Padi

Buat masakan ni utk makan tengahari tadi. Rata2 yang makan tempoyak mesti tau kan masakan ni. Dengan baunya yang harum tu.... sungguh la menyelerakan. Tak tau nama betul masakan ni ape tau, letak je nama ni sebab macam2 ade. Buatnya pun senang jek. Memandangkan kat umah ni mak ngan bapa suka kan makanan kampung2 ni. Kite buatkan je la... Lagipun x susah kan, semua bahan2 ade. Yang beli pun petai jek ngan santan, dapat pulak kali ni petai yang mata besar2 tu. Pucuk ubi, serai, daun kunyit petik kat belakang umah jek. Kali buat pakai rencah ikan bilis jek, mak lum boleh makan udang. Gatal2 nanti mata dia. Jom2 kite skodeng resipi nya :-)
Bahan2
  • 1 mangkuk kecil cili padi - blend
  • 3 biji bawang kecil - blend
  • 4 ulas bawang putih - blend
  • 1 inci kunyit hidup - blend
  • 1 mug santan pekat
  • 2 biji bawang kecil - mayang
  • pucuk ubi (banyak)
  • petai (ikut suka)
  • ikan bilis
  • 5 batang serai - mayang
  • 3 helai daun kunyit - mayang
  • semangkuk kecil tempoyak - bancuh ngan 1/2 mug air

Cara2 masak

  1. Blend/kisar bahan2 yg kena blend dgn 1 mug air. Pastu masukkan dalam kuali, masukkan bahan2 mayang yang lain dan juga ikan bilis.
  2. Bila cili dah cukup masak, masukkan pula santan dan kacau selalu. masuk pula tempoyak yang dibancuh dengan air tu. biar pekat
  3. Masukkan petai dan biar masak seketika.
  4. Untuk pucuk ubi tu, selepas disiang. ramaskan ngan garam. Kemudian cuci. Nak ilangkan pahit daun,
  5. Bila dah cukup masak, angkat dan boleh hidang
Ni masa lum masuk santan

Temmpoyak yang digunakan...
bila nak musim doyan lagik eik???
stok dah makin kurang dah ni

Saturday, May 22, 2010

Bapa Saya Hebat ~ Pajeri Buah Bacang

Pajeri Buah Bacang
Walaupun hari ni sepatutnya hari cuti masak2 bagi dia, tapi oleh kerana pagi2 tadi hujan melanda bumi Melaka ni kan. Maka satu menu ni telah disediakan oleh beliau. Anakanda dia masa tu, sibuk nengok tv cite The Lucifer; cite Korea... Seronok gak melayan cite tu, biasa cite2 Korea tangkap leleh je... Kali ni tengok siri penyiasatan. Lagipun Ayahanda tidak bersuara pun, dia realx2 & cool jek... Asyik2 buah bacang kan??? Sekarang ni musim buah bacang dengan buah kuining rasanya kat seluruh Malaysia ni. Kat pasar banyak betul. Nak masak pajeri buah bacang ni macam pajeri mangga juga. Kalau boleh peram dulu buah ni dengan gula sket dalam 3 hari. Pastu masak la mcm biasa. Cuma pajeri mangga atau bacang ni, kite tak perlu letakkan santan. Dasat kan menu Ayahanda hari ni? Hehehe... Anakanda dia masak ape lak???
Ade editing sket khas untuk kawan2 yang mahu mencuba
Bahan2 Pajeri Bacang
  • 6 biji buah bacang yang masak layu
  • 10 sudu gula pasir
  • 5 biji bawang kecil mayang
  • 5 ulas bawang putih mayang
  • 1 inci halia mayang
  • sedikit udang kering/ikan bilis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 sudu besar gula merah
  • 6 sudu besar rempah kari daging adabi (bancuh dgn air)
  • 5 sudu besar kerisik
  • 1 sudu kunyit
  • 1 sudu garam
  • air masak 3 mug (hampir 1 liter)
  • Minyak masak utk menumis (agak banyak ye)

Cara2 Masak

  1. Buang kulit buah bacang & potong. Perap dengan gula pasir selama 3 hari.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih & halia bersama dengan rempah2 penumis sehingga naik bau yang harum.
  3. Masukkan pula kunyit, rempah kari dan juga perencah samada udang kering ataupun ikan bilis. masak sehingga naik minyak.
  4. Masukkan air sebanyak 3 mug tadi, biarkan mendidih dan masukkan gula & kerisik. Kacau hingga pekat. Kemudian boleh lah masukkan pula bacang yg telah diperam itu.
  5. Selamat mencuba :-)
Ikan Parang Masak Kicap Cili
Haaaa... Anakanda masak ni jek... Hehehe... Menu senang. Hari tu masa ke pasar, beli ikan parang ni seekor. Jadi masih punya baki lagi la kan. Tak tahu menu ape dah nak masak ni. Kite masak yg simple2 jek. Masak kicap cili... semua nya potong2 jek, cuma masak menumis tu letak sikit cili kisar.
Kaki Ayam Goreng

Huhuhuhu.... Ni makanan eksotik ke tak? Boleh jadi eksotik kan? Dah lama Ayahanda request nak makan kaki ayam goreng ni. Bukan x nak gorengkan, tapi masalah paling besar berlaku ialah meletup2 masa goreng ni. Kena pakai perisai woooo masa nak terbalikkan dia. Hehehe... Dah macam main mercun pun ade. Lengan kanan ni dah tercium ujung kuali, melecur segaris. Hehehe... Ni peberet Ayahanda tercinta...

Friday, May 21, 2010

Lempeng Kelapa & Sambal Ikan Bilis Petai

Jom makan malam... Hari ni kite makan malam lempeng kelapa je la ye.... cicah ngan sambal tumis ikan bilis petai ni... Lama x makan menu ni kan. Siang tadi sembang dengan kawan masa kat UiTM Arau dulu... Ni dia punya idea la ni. Hehehe... Tak pe la kan Kak Wawa kan, menu ni teringin nak makan. Sembang2 cite pasal masa zaman2 Kesatria UiTM dulu2. Wahaha.... sangat2 menghiburkan hati. Kami tengah mencari2 resipi masa masak2 kat camping2 dulu. Daging masak asam. Dah x tau cmne nak masak daging tu. Sebab masak dalam kuantiti yang banyak utk budak2 camping tu. Sekali masak sampai lebih 15kg daging... Macam buat kenduri kecil2 kan. Akan berusaha untuk mengingati kembali resipi tu. Hehehe.... OK kite layan dulu makan malam ni :-)
Lempeng Kelapa & Sambal Ikan Bilis Petai
Bahan2 untuk masak sambal
yg lain2 ialah... gula, garam & asam jawa

Bahan2 utk lempeng kelapa
kena bancuh ngan air dan garam ye...

Jom makan...
close up sket sambal ni...
kali ni makan ngan sambal kering2 mcm ni

Thursday, May 20, 2010

Hari niiiii....

Jalan2 kat kedai jual barang2 bakeri tadi kan.... Terpedaya dengan panah penangan mata ini... Hehehe... Tadi macam nak beli 20 cups jek, tapi ntah le... x tau nak cakap cmne ngan diri ini. Nozzle tu lak, kalau boleh setiap kali pegi kedai tu nak beli satu untuk koleksi. Beli satu2 ni jadi mahal kan. Tapi kedai tu xde lak jual sume yg kite nak lepas tu kite pun x mampu lak nak membelanjakan utk tu jek. Untuk barang2 macam ni, kedai ni akan bagi 10% diskaun drpd harga asal. Minggu ni balik sana nak buat inventory barang2 bakers ni la... :D

Wednesday, May 19, 2010

Bubur Som Som

Hari ni terasa nak makan bubur som-som lak... rasanya ade nama lain bagi pemanis mulut ni kan. Aman damai je tekak ni bila masuk mulut. Lemak2 santan, manis2 gula kabung. Wahhh... sedapnyaaa... Senang je buat pemanis mulut ni kan? Bahan2 pun mudah jek... Tepung beras, tepung jagung, santan, air, daun pandan, garam sket, gula sket... yummy!!!

2 mug kelapa parut
4-4/2 mug air (kapasitinya 280~300ml utk 1 mug)
1/2 mug tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
garam sket
gula sket
daun pandan sehelai
(blender 1 mug kelapa parut + 2 mug air)

Bapa Saya Hebat ~ Ikan Parang, Bacang & Nangka Masak Lemak Cili Padi

Kenapa pulak ade tajuk macam ni ye? Hehehe... Selama hampir sebulan mak x sihat ni... Hanya tinggal bapa yang menguruskan rumahtangga di siang hari semengkala menunggukan anak dia balik keje... Hari ni beliau masak lauk yang pada perkiraan hebat la. Lauk tradisional iaitu Ikan Parang, Bacang & Nangka masak Lemak Cili Padi. FFuuhhh....panjang betul nama lauk ni. Hehehe... Ape yang dia teringin nak makan, dia masukkan dalam lauk dia masak ni. Layan kan je la... Sedap ni... Jom makan :-)

Tuesday, May 18, 2010

Sambal Getuk @ Sambal Kertas Surat Khabar

Tung tung tung... tang tang tang... ketuk le sesuka hati kan lesung batu kat umah ... janji dia elok jek halus2... hehehe... Malam ni makan nasi lauk ni jek... Sume owang kat umah ni xde selera nak makan. Lauk2 siang tadi masuk dalam Cik Tong yg sgt berjasa tu... winkingking... Kalau suka pedas letak cili lebih, kalau tak tahan pedas... bersederhana je la ye. Makan ni ngan nasi sejuk jek, tak de keberanian nak makan ngan nasi panas sebab takut bibir akan menebal. Hehehe... jom makan jom :-)
Ni ade sedikit editing... Tadi sembang ngan my best friend kat Sg Siput tu... Cik Gu Sha Fiza kata ni Sambal Kertas. Nape lak dia panggil itu macam??? Hehehe... Jawapan dia... Sebab bila kite dah tumbuk ikan2 bilis ni nampak mcm kertas surat khabar yg ditumbuk lumat. Hahaha... hampehhhh... :P

Monday, May 17, 2010

Sukun Goreng & Kicap Cili

Jom makan malam... sape lum makan lagi??? Malam ni kite makan buah sukun jek ye... Petang tadi dok kait buah ni kat belakang umah. Ade peraih datang beli... Kali ni dapat 15 biji buah sukun yang dah matang... Sedap2 makan ngan kicap cili... pedas2 manis2... hehehe... Sukun goreng biasa jek... ngan tepung beras, letak sket jek kapur makan tambah sket tpg gandum... Tadi dapat resipi drpd kawan, kata dia cuba letak kelapa parut dalam bancuhan tepung tu... jadi sedap kata dia... wah... kena try esok tu... sebab ade lagi stok sukun lom goreng :D

Alhamdulillah...
ade 13 biji sukun yg dijual...
2 biji dah ambik utk goreng & kasi jiran2
bila gambar ni atas rumput kapet cantik lak :D
ok... potong siap2... leh bagi jiran yg dah siap potong
xde le nanti dorang susah2 kan :-)
posing atas dulang lak... sebijik yg x brp nak besar
bila dah klua getah2 kot kulit dia ni... dah cukup matang le

Kopi Hang Tuah

Sabtu lepas menerima kunjungan tetamu jauh... Kak Intan bersama keluarga dan juga tetamu dekat iaitu Nurul Nabilah ngan Uder. Xde pe pun buat kat umah tu... kite makan2 jek. Lauk sempoi2. X sempat nak buat shooting. Almaklumla... buat keje sorang2, mana dan je la. Hari tu kite sempat jamu Asam Pedas Melaka, Betik Masak Lemak, Pucuk Ubi Tempoyak, Ikan Sepat Masin, Sambal Belacan + Ulam Raja dan juga Ayam Goreng. Pertama kali jumpa Kak Intan tahun lepas masa tengah exam kat KL. Kali ni jumpa di Melaka pulak ye... :-)
Kopi Hang Tuah
1 beg kertas ni Kak Intan bagi ole2
Terima kasih sangat... mcm tau2 je peminat kopi o
hehehe....
pertama kali tau pasal kopi ni...
dah cuba minum tadi... sedap la..
Terima Kasih :-*

Lompat Tikam @ Lopat Tike

Rasa teringin sgt nak makan pemanis mulut yg asalnya dari negeri cik siti wan kembang ni... Disebabkan kes teringin kan, kena la buat sendiri. Kat sini mana la nak beli benda alah ni. Lain le kalau duduk kat KL ataupun Kelantan sendiri kan... Mesti ade orang jual. Hasil skodeng2 semalam kan... Maka terhasil la pemanis mulut ni. Nama Bahasa Melayu Lompat Tikam... Kalau Bahasa Melayu loghat Kelantan bunyinya... Lopat Tike... Hehehe... Sepatutnya ade pulut warna merah dalam lompat tikam ni, tapi tak buat pun. Dapat makan yg ni je dah cukup gembira... Hehehe... Resipi ni ambik kat rumah Cik Manggis... Tapi dah ade sedikit perubahan kat tepung hijau tu. Sebab suka makan lembut2 & lembik2 sket, jadi lebihkan air... :-) Terima kasih Cik Manggis... Sayang dia :-*

Sunday, May 16, 2010

Daging Salai & Perut + Buah Bacang Masak Lemak Cili Api

Sebelum cite benda2 makanan ni kan, nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik yang telah mendidik diri ini secara formal dan tidak formal juga. Kepada kedua2 ibu bapa, nenek atuk, pakcik makcik, adik beradik, guru2 di sekolah tadika, SK Lepar Utara 8 Pahang, SK Batu Berendam Melaka, SK Trolak Timur Perak, SM Trolak Perak, SM Teknik Ipoh Perak, Kolej Yayasan Alor Gajah, UiTM Arau Perlis, UTM Jalan Semarak KL & Skudai... Rakan2 blogger yg menjadi guru menimba berbagai2 ilmu, rakan2 yg bergelar cikgu di sekolah2 kerajaan dan swasta.... pergh... ramai ni... semua la... SELAMAT HARI GURU!!! Hari2 kite belajar sesuatu yang baru... Pembelajaran sepanjang hayat :-)

Zasss....
Panjangnya nama lauk ni
disebabkan musim buah bacang ni dah melanda negara kan
org2 kat rumah ni request mahu makan benda alah ni
kali ni salai daging + ngan pewut
1kg daging & 1/2 kg pewut lembu

4 biji buah bacang yg muda
masak layur sket
tetapi baunya harummm semerbak dapur
2 genggam cili padi kecil2 & 2 btg serai
Cik Manggis... sama kan lesung kite ni :-)
sila la pegi umah Cik Manggis kat Jom Borak Jom Makan
sedap2 sumenya makanan Cik Manggis
Siap disalai... biar sejuk dulu

hiris la daging tu sume :D

Daging Salai & Perut + Buah Bacang Masak Lemak Cili Api
masak dengan menggunakan 400ml pati santan pekat :-)

Thursday, May 13, 2010

Makam Dalam Sekolah???

Tadi masa ade keje luar... Antara tempat yg perlu dilawat ialah Sek Keb Alor Gajah (1), Melaka. Mula2 check kat luar sekolah je. Lepas tu pegi dalam lak. Terkejut bila tengok ade satu kubur tgh2 sekolah tu... Kubur pe lak siap berpagar2 nih... Pegi le baca jap...

Ha... ni la
sila la baca ye...
cuma nak komen
zaman tahun 1820-an
Datuk Dol Said dapat pencen RM100
wahhh!!! dasat la... banyak tu....

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...